bezár
 

irodalom

2014. 06. 06.
Évadzáró flamenco est a Hadik Irodalmi Szalonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hadik Irodalmi Szalon Flamenco Nuevo című szezonzáró estje a flamenco, a latin szenvedély, a költészet, a tánc, az ének és a gitármuzsika csodálatos keveredéséről és egymásra hatásáról fog szólni. Ismét nemzetközi vendéget is köszöntenek 2014. június 18-án, szerdán este, amikor – egy művészetekben, kultúrában gazdag évad zárásaként – a zenéé, a művészeti kölcsönhatásoké, a magyar-spanyol tradícióké lesz a főszerep.

prae.hu

Keck Mária, a Madridban élő ének- és táncművész számos nemzetközi fellépése után Magyarországon is bemutatkozik: az évadzáró eseményen a flamenco személyes táncstílusának ízeivel, saját dalaival és egy rendkívüli magyar énekesnő, Tóth Evelin hangjával fonódik össze. Tóth Evelin több szálon kötődik az irodalomhoz: az est egyik fénypontjaként meghallgathatjuk kedvenc magyar szerzője, Szabó T. Anna verseire írt improvizatív dalait. Az est folyamán gitáron kísér a Madridban élő spanyol-argentín gitárvirtuóz Leandro Bianchi.

A Flamenco Nuevo est endégei:

Keck Mária ének- és táncművészete az Andalúziából eredő flamenco-hagyományokból, a magyar népzenei gyökerekből és a hazai cigánymuzsikából táplálkozik. Ezen elemek egyvelegét messzemenőkig meghatározza az előadóművész személyisége, érett táncstílusa és sajátos dallamvilága. A spanyol fővárosban is népszerű művésznő előadását az érzelmi végletesség, a feltétlen őszinteség, a szigorú pontosság és a leheletfinom lágyság varázslatos egyvelege hatja át.

Tóth Evelin a klasszikus, a jazz és a különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) párhuzamos tanulása során alakította ki saját stílusát. Számos lemeze közül kiemelkedik a Let him kiss me című 2010-es szólóalbuma, amelyet Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készített. Jelenleg második szólóalbumán dolgozik a Ravi Shankar tanítványával, Szalai Péterrel.

Szabó T. Anna költő, író, műfordító, a kortárs szépirodalom kiemelkedő alkotója. Kolozsvárott született, 1987-ben települt át családjával Magyarországra. A szombathelyi gimnáziumban ismerkedett meg író férjével, Dragomán Györggyel. Az ELTE magyar-angol szakán diplomázott, majd Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programon végezte doktori tanulmányait. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, első kötete 1995-ben jelent meg, A madárlépte hó címmel. Négy további könyv: Nehézkedés (1998), Fény (2002), Rögzített mozgás (2004), Elhagy (2006), illetve számos gyermekvers-kötet szerzője. Díjai között van a Petőfi-díj (1996), a Soros-ösztöndíj (1997), a Déry-díj (2000), a Móricz Zsigmond ösztöndíj (2001) és a József Attila díj (2002).

Az estre a belépőjegy 1000 Ft, a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

További információk az estről és a Hadik Irodalmi Szalonról:
https://www.facebook.com/hadikszalon

Az esemény a facebookon:
https://www.facebook.com/events/467207193409855/




 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés