bezár
 

art&design

2008. 12. 02.
Női fölény a Turner-díjra jelöltek listáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt csaknem negyed évszázadban összesen három nő nyert, idén viszont a négy művészből három nő a legrangosabb és legvitatottabb brit kortárs képzőművészeti elismerés, a Turner-díj jelöltjeinek listáján. Nyertest hétfőn este hirdet a díjalapító londoni Tate Galéria.

prae.hu

A Turner-díj körül mindig sok a vita, néha még botrány is van. 2003-ban például a magát csak Claire-nek hívó Grayson Perry transzvesztita kerámiaművész nyert pedofil erőszakot és gyermekgyilkosságokat ábrázoló, a zsűri szakvéleménye szerint "elegánsan festett" fazekasmunkáival, és volt év, amikor egy elefánttrágyából összeállított Szűz Mária-portré alkotója vitte el a 25 ezer fonttal (7,7 millió forinttal) járó elismerést. 2001-ben a díjátadó gála díszvendége, Madonna okozott botrányt, aki ordenáré trágárságokban tört ki egyenes adásban, és a szaftos káromkodásokért a Channel 4 tévécsatorna kénytelen volt elnézést kérni a nézőktől. 

Az 1984-ben alapított, William Turner XIX. századi angol festőről elnevezett díjat minden évben egy Nagy-Britanniában alkotó, és - az évente változó összetételű bíráló bizottság szerint - kiemelkedő teljesítményt nyújtó 50 év alatti képzőművész kapja. Az idei jelöltek kiállítása szeptember utolsó napján nyílt meg.

Az Írországban született Cathy Wilkes I Give You All My Money (Neked adom az összes pénzem) című installációjának középpontjában két nagyáruházi, futószalagos kasszapult áll, körülöttük szétdobált koszos edények és két kirakati bábu. Egyikük vécékagylón trónol, a másiknak pedig egy madárkalitkában van a feje. 

A bangladesi születésű Runa Islam több videót mutat be. Az egyik mű női főszereplője egy porcelán csészét és egy csészealjat figyel elmélyülten, egy másik filmen pedig lassított felvételen látható, amint összetöri a tárgyakat.

A lengyel származású Goshka Macuga fémből és üvegből készített szobrait két művészpár - Paul Nash és Eileen Agar, illetve Lilly Reich és Mies van der Rohe - kapcsolata ihlette. Az egyetlen férfi jelölt, Mark Leckey brit videoművész a kortárs kultúra jellegzetességeit vizsgálja. Egy alkotásában például a féktelen ivászat észak-angliai "szokását" mutatják be rajzfilmhősök.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés