bezár
 

film

2014. 06. 10.
Menjek/Maradjak//London: Dolgozni mentek, inkább maradnának a Nagy-Britanniában élő magyarok
2014. június 13. 20:30, Trafó - Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom u. 41.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Menjek? Maradjak? A Nagy-Britanniában, illetve főként Londonban élő magyarok többsége inkább maradna, támasztja alá a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által (MTA TK KI) végzett kutatás, amelyet az intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben készített.

prae.hu

A sorozat londoni epizódjának premierje 2013. június 13-án lesz a budapesti Trafóban. A film hat párhuzamos portrén keresztül igyekszik bemutatni a Londonba nemrégiben kiköltözött fiatal magyarok életét és mindennapjait.



5200 Nagy-Britanniában élő magyar válaszolt az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által végzett online adatfelvétel kérdéseire. A kutatás a Speak Easy Project által készített Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat londoni epizódjához kapcsolódva szolgál adatokkal, információkkal a magyarországi lakosságot érintő migrációs és mobilitási folyamatok jobb megértéséhez. A 23 kérdésből álló, 10 perc alatt kitölthető kérdőívben arra keresték a választ, hogy milyen okokból költöznek magyarok Nagy-Britanniába, mi jellemzi társadalmi-gazdasági helyzetüket, mennyire érzik magukat sikeresnek, illetve hogy mik a jövőre vonatkozó terveik. Az adatfelvétel egy hónapon keresztül, 2014 áprilisában és májusában zajlott. A kérdőívre válaszoló magyarok leginkább gazdasági okokból költöztek Nagy-Britanniába, többnyire az elmúlt négy év során. Szinte mindegyikük jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják közülük.

Az online kutatás természetrajzából fakadóan a kérdőívre válaszolók nem reprezentálják a Nagy-Britanniában élő teljes magyar népességet, csupán annak egy speciális ámde nagyszámú, és az online média és közösségi oldalak aktív használójaként – vélhetően – meghatározó csoportját. Nagyon fontosnak tartják a kutatás lebonyolítói, hogy ilyen sokan válaszoltak a kérdőívre, a kutatás alapvető információkkal járulhat hozzá a hazai migrációs folyamatokra vonatkozó szakmai és társadalmi vitákhoz.

Háttér

A kérdőívre válaszolók közel kétharmada (65,1%) 2010 után költözött Nagy-Britanniába. Legtöbben 2012-ben érkeztek, a 2004-es EU csatlakozás előtti években érkezettek nincsenek számottevő arányban a mintában.

A kérdőívre válaszolók valamivel több, mint fele felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2%). Csupán egy százalékuk végzett nyolc általánost vagy kevesebbet, a középfokú végzettségűek a minta valamivel kevesebb, mint felét teszik ki.
A nemek szerinti megoszlás tekintetében kiegyensúlyozott a helyzet: a minta 49,2 százaléka nő, 50,8 százaléka férfi. 
A kérdőívet kitöltők közel háromnegyede (72,2%) 25 és 40 év közötti, az átlagéletkor 33 év.

A Nagy-Britanniába költözés okaként egyértelműen a munkavállalás a legfontosabb. A válaszolók több mint háromnegyede (77,8%) dolgozni ment, közel fele-fele arányban vannak köztük olyanok, akik konkrét munkaajánlatra érkeztek, és olyanok, akik csak a kiutazásuk után kezdtek el munkát keresni. A megkérdezettek egytizede (9,9%) párját (házas- vagy élettársát) követve érkezett, a többiek vagy tanulni (7,2%) vagy konkrét cél nélkül, "szerencsét próbálni" (5,1%) mentek.

A migrációs döntések ritkán vezethetők vissza egyetlen tényezőre, általában okok és célok bonyolult szövevényében alakul ki az elhatározás, hogy valaki hosszabb vagy rövidebb időt külföldön töltsön. A megkérdezettek tíz – a kivándorlásról folytatott társadalmi diskurzusban gyakran hangoztatott – tényezővel kapcsolatosan nyilatkozhattak, hogy mennyire játszott fontos szerepet a Nagy-Britanniába költözésükben.

Ezek a tényezők az alábbiak voltak: a magasabb életszínvonal és jobb munkalehetőség Nagy-Britanniában, a rossz gazdasági és politikai helyzet Magyarországon, magyarországi hitelek és vállalkozások finanszírozása, a szakmai fejlődés lehetősége és jobb továbbtanulási lehetőségek Nagy-Britanniában, magánéleti problémák, vagy egyszerűen kíváncsiság, kalandvágy. A következő ábra az egyes tényezők fontosságát mutatja, azaz azoknak az arányát, akik számára az adott tényező nagyon fontosnak bizonyult (egy 10-fokú skálán 9-es vagy 10-es értéket adtak rá).

A válaszadók több mint felénél volt fontos szempont a magasabb életszínvonal és jobb munkalehetőség Nagy-Britanniában, valamint a rossz gazdasági helyzet Magyarországon. A rossz politikai helyzet miatti távozást és a szakmai fejlődés lehetőségét kevesebben, de még számottevően említették. A többi migrációs ok jóval kisebb arányban bizonyult fontosnak.

A Magyarországról való elköltözést megelőzően a válaszadók többsége (70,1%) teljes vagy részmunkaidőben dolgozott. A többiek nagyjából fele-fele arányban diákok voltak (16,1%) illetve nem dolgoztak, vagy csak alkalmi munkából éltek (13,8%).

Nagy-Britanniában jelentősen változott a munkaerő-piaci helyzetük: jóval aktívabbak, jelenleg csupán egytizedüknek (9,5%) nincs teljes vagy részmunkaidős állása, ők jellemzően tanulnak, kisebb részt alkalmi munkákat végeznek.

A megkérdezettek elsöprő többsége elégedett jelenlegi helyzetével, különösen, ha a korábbi, magyarországi körülményekkel hasonlítja össze. Alig több mint egytizedük érzi úgy, hogy helyzete nem javult, vagy rosszabbodott, amióta Nagy-Britanniában él. Ezzel összhangban az sem meglepő, hogy a megkérdezettek többsége nem tervezi a közeljövőben a visszatérést Magyarországra. Közel háromnegyedük (73,1%) soha, vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza. Egyötödük (20,8%) néhány év múlva hazatérne, és alig vannak olyanok (6,1%), akik egy éven belül visszatérnének Magyarországra.

A Trafó 2014. június 13-i vetítését követő beszélgetésen a kutatás további eredményeit is ismertetik. 

A Menjek/Maradjak honlapján további érdekes információk:
http://www.menjekmaradjak.hu/ 

A csapat következő állomása Berlin, jelenleg gyűjtik a  történeteket és a szereplőket:
http://www.menjekmaradjak.hu/menjekmaradjak/berlin/

A New York-epizód megtekinthető az interneten:



Forrás: Speak Easy Project.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés