bezár
 

irodalom

2014. 06. 05.
Eimear McBride nyerte a Baileys Women's díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ír Eimear McBride nyerte idén az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Baileys Women's Prize for Fiction rangos brit irodalmi díjat A Girl is a Half-Formed Thing című debütáló regényéért.

prae.hu

 A zsűri által "elképesztőnek és merésznek" nevezett írás egy fiatal nő kapcsolatát írja le fiútestvérével, aki egy gyermekkori agydaganat utóhatásaival él együtt. McBride, aki kilenc éven át küzdött könyve kiadásáért, a londoni Royal Festival Hallban szerdán megrendezett ceremónián vette át a díjat és a vele járó 30 ezer fontos (11,3 millió forint) pénzjutalmat.
    
Beszédében az írónő köszönetet mondott a norwich-i Galley Beggar Press kiadónak, amely elvállalta könyve megjelentetését. Hozzátette: reméli, hogy győzelmével arra ösztönzi a kiadókat, legyenek nyitottabbak a bonyolultabb könyvek felé, és merjék újragondolni döntéseiket.  
    
Helen Fraser, az ítészek elnöke "egyedülálló új hangként" jellemezte McBride írását, amely lenyűgözte a zsűrit "ötletességével és energiájával".
    
"Ez az írás hihetetlenül eredeti. Olyan nyers energiával van tele, amely mindannyiunkat megfogott. Meg van benne a líraiság, ugyanakkor a témája olykor sokkolóan hathat" - fogalmazott Fraser.
    
A 38 éves McBride könyve 2013-ban jelent meg. Az A Girl is a Half-Formed Thing című írás azóta számos irodalmi elismerést kapott, köztük a tízezer font pénzjutalommal járó brit Goldsmith's Prize-t, és szerepel a Desmond Elliott Prize idei jelöltjeinek szűkített listáján is - adta hírül a BBC News.
    
A Baileys Women's Prize for Fiction idei jelöltjei közt volt Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónő Americanah című regénye; a brit-amerikai Jhumpa Lahiri indiai-amerikai családregénye, a The Lowland; az amerikai Donna Tartt bestsellere, a The Goldfinch; az ausztrál Hannah Kent egy rejtélyes izlandi gyilkosságot boncolgató Burial Rites című írása; és az ír Audrey Magee második világháborús története, a The Undertaking.
    
A korábban Orange-díjként ismert kitüntetés a közelmúltban a Baileys Women's Prize for Fiction nevet kapta legújabb szponzora után. A tavalyi győztes A.M. Homes amerikai írónő May We Be Forgiven című regénye volt, amely a kétszeres Booker-díjas írónő, Hilary Mantel írását is maga mögé utasította.
    
Az idei díjátadón a pályakezdő regényírók számára meghirdetett Baileys Women's Prize/Grazia First Chapter Competition verseny győztese, Maia Jenkins is átvehette elismerését. 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés