bezár
 

irodalom

2014. 06. 05.
Közhasznú társasággá vált Szőcs Géza PEN Clubja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új alapszabályt fogadott el és annak értelmében közhasznú szervezetté alakult a Magyar PEN Club, így a társaság könyvkiadói tevékenységet is folytathat a jövőben – számolt be Turczi István főtitkár a szervezet szerdai közgyűlésének eredményeiről az MTI-nek.

prae.hu

A főtitkár elmondta: az új alapszabály elfogadására a március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv miatt volt szükség. Ezzel összefüggésben alakult közhasznú társasággá az eddig társadalmi szervezetként működő Magyar PEN Club annak érdekében, hogy a jövőben még többet tehessenek a magyar és a nemzetközi irodalom kapcsolatának javításáért – fogalmazott Turczi István.
    
Mostantól könyvkiadói és programszervezői tevékenységet is folytathat a szervezet, ami "teljesen új helyzetet teremt: ha sikerül, akkor meghatározó könyvkiadóvá válhatunk" – hangsúlyozta. Hozzátette: a szervezet ezzel bekerült az ÁFA-körbe is, ami azt jelenti, hogy az elnyert támogatások egy része visszaforgatható az egyesület tevékenységébe.
    
Turczi István ismertetése szerint az új alapszabály értelmében az elnökség háromtagúvá vált: Szőcs Géza elnök és a főtitkár mellé Temesi Ferenc Kossuth-díjas írót választották alelnöknek. Az új vezetőséget már nem három, hanem öt évre választják, ám a főtitkár tájékoztatása szerint ezzel "nem kívánnak visszaélni", ezért három év után szavazásra bocsájtják majd a vezetőket. Emellett felállítottak két új bizottságot, a három-három tagú felügyelő- és számvizsgáló bizottságot.
    
Nyolc új tagot is felvettek a szervezetbe, közöttük van Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Szepesi Attila költő és Kenéz Ferenc erdélyi író is.
    
A közgyűlésen számba vették a társaság jövőbeli programjait, amelyek közül a két legfontosabb a Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíj átadása augusztus 28-29-én és a nemzetközi PEN-kongresszus, amelyet idén Kirgizisztánban tartanak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés