bezár
 

art&design

2014. 06. 04.
Alámosta az esőzés a salgótarjáni feltámadás-barlangot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kedvezőtlen időjárás miatt csúsznak Salgótarjánban a kálvária-lépcsősor és a barlangoltár felújítási munkálatai.

prae.hu

A befejezési határidő módosítása miatt az önkormányzat a trianoni békeszerződésre emlékező rendezvényét szerda délután a tervezettől eltérően nem a barlangoltárnál, hanem az országzászlónál tartja – közölte az MTI-vel a nógrádi megyeszékhely polgármestere.
    
Székyné Sztrémi Melinda elmondta: a salgótarjáni belváros fölé magasodó Szent Imre-hegyen a kálvária folytatásaként 1931-ben készült el Bóna Kovács Károly szobrász és Obrincsák Ernő építész alkotása, a sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó Magyar feltámadás barlang. Hozzátette: a szocializmus első éveiben a szakrális emlékhely szobrait meggyalázták, tönkretették, a barlangot pedig befalazták.
    
A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat kezdeményezésére idén a területben részben tulajdonos Ipoly Erdő Zrt. Bobály Ádám és Bobály Dávid, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász-restaurátor, illetve szobrász szakos hallgatóinak közreműködésével látott hozzá a barlang rekonstrukciójához.
    
Az életnagyságú szobrok rekonstrukcióját, a tereprendezési munkálatok, illetve a díszkivilágítás költségét részben az Ipoly Erdő Zrt. részben pedig az önkormányzat állja, az önkormányzati munkálatok jelentős részét a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. végzi – tette hozza polgármester.     
Elmondta, hogy a barlang feltárásakor kiderült, hogy a tervezettnél jóval több statikai megerősítést kell végezni, mert a tereprendezési munkák és a barlang előtti terület felújítása közben nem várt műszaki, technikai jellegű kivitelezési problémák adódtak. Az folyamatos esőzés miatt megcsúszott a barlang támfala, így a tervezettnél lassabban haladtak a lépcső felújításával, a lépcsősor közvilágításával és térfigyelő-rendszerének kibővítésével.
    
A polgármester közölte: a Magyar feltámadás barlang ünnepélyes átadása nyár közepére várható, azt vagy valamely egyházi ünnephez, vagy a július 29-i Förster Kálmán Emléknaphoz igazítják.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés