bezár
 

art&design

2014. 06. 04.
A szekszárdi vármegyeháza kiállításai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztusban megnyílnak a szekszárdi vármegyeháza állandó kiállításai, amelyeket még 2011-ben, a műemléképület felújítását követően rendeztek be.

prae.hu

A tolnai megyeszékhely közgyűlése legutóbbi ülésén döntött arról, hogy biztosítja a kiállítások működtetéséhez erre az évre szükséges, csaknem nyolcmillió forintos forrást.
    
A Pollack Mihály tervei alapján 1833-ban épült vármegyeházát 2011-ben a pécsi EKF-programhoz kapcsolódva újította fel a Tolna megyei és a szekszárdi önkormányzat 830 millió forintos európai uniós beruházással. Az épület - amely 2012. január 1-jével állami tulajdonba került - 2014-ben kiemelkedő és példamutató hasznosítása, helyreállítása okán megkapta a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elismerését.
    
Az idén lezárult projekt keretében nemcsak az épület újult meg, hanem 650 négyzetméternyi új múzeumi teret is kialakítottak, ahol hat kiállítást rendeztek be. A megyeháza földszintjén a korabeli Tolna megyét interaktív eszközökkel bemutató, Tájak, települések, emberek - XIX. századi tudástár című tárlat mellett Pollack Tolna megyei tevékenységét, a megyeháza felújítása során feltárt gótikus kápolnát, a szekszárdi ókeresztény szarkofágot ismertető kiállítás várja a közönséget. 3D-s rekonstrukcióban jelenítik meg a középkori szekszárdi bencés apátságot, és időszaki kiállításoknak helyet adó terem is készült.
    
A régi vármegyeháza világa című kiállítás részeként Mattioni Eszter festőművész hímes köveit és Esze Tamás teológus, történész - a kuruc brigadéros oldalági leszármazottjának - szakkönyvtárát is a látogatók elé tárják.
    
A kiállítások eddig a múzeumok éjszakáján már két alkalommal egy-egy napra megnyíltak az érdeklődők előtt, s ez így lesz most június 21-én is.
    
Augusztustól a Wosinsky Mór Megyei Múzeum egységeinek nyitva tartása szerint lehet látogatni a tárlatokat - mondta az MTI-nek Gaál Zsuzsanna, a múzeum történésze.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés