bezár
 

art&design

2014. 06. 01.
A New York-i felső tízezer képei a bécsi Albertinában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai kortárs művészet egyik legjelentősebb alakja, Alex Katz alkotásaiból nyílt kiállítás a bécsi Albertinában, amelynek gyűjteménye nemrég a művész hatvan munkájával gazdagodott. Ikonszerű, monumentális képek, szenvedélyektől mentes motívumok.
Mintha egy Woody Allen film karaktereit száműzték volna a festővászonra; filmes nyelvre lefordítva nagyjából így jellemezhető Alex Katz művészete, amelyben – akárcsak számos kortársa esetében – a mozik nyelvezete volt a meghatározó. A művész ikonszerűen, monumentális formátumban ábrázolja a New York-i felső tízezer és értelmiségiek életéből vett motívumokat, miközben a képek jelentése a személytelen festészetnek köszönhetően mindvégig nyitva marad.

Ugyancsak hangsúlyos részét képezik a kiállításnak az Egyesült Államok északkeleti részén található Maine idilli, ugyanakkor megközelíthetetlennek tűnő tájait ábrázoló munkái. Szintén láthatóak Katz fekete-fehér festményként is aposztrofált rajzai valamint a sablonként használt óriási kartonpapír-figurák is, amelyekkel a motívumok körvonalait vitte át a vászonra.

A 2014. szeptember 28-ig látható nagyszabású kiállítás apropója, hogy az amerikai művész nemrégiben további hatvan alkotását adományozta a híres kiállítóháznak, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap a kortárs amerikai figuratív művészet.


A kiállítás:

Alex Katz. Zeichnungen, Kartons, Gemälde aus der Albertina
Albertina
1010 Bécs, Albertinaplatz 1.
www.albertina.at


Képek:

Lead:

Alex Katz
Black Hat #2, 2010
Albertina, Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014


Főszöveg:

Alex Katz
Rain, 1989 Öl auf Leinwand Dauerleihgabe der Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014
© Bildrecht, Wien, 2014

prae.hu



Forrás:

Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
https://www.facebook.com/CompressBudapest

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés