bezár
 

zene

2008. 12. 01.
Zenés utazás a világ körül Mága Zoltánnal és vendégeivel
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi Újévi Koncerthez hasonló, mégis merőben más stílusú gálaestet szervez Mága Zoltán hegedűművész 2009. január elsején a Papp László Budapest Sportarénában. Világkörüli útra invitálja a közönséget, a muzsika hullámain.

prae.hu

- Miként született meg az ötlet, hogy Budapesten is legyen a bécsihez hasonlóan újévi koncert?

- Volt egy nagy koncertem 2002-ben az Operaházban, amelyet 22 országban láthattak a nézők. Karácsonyi koncertet azóta többször is szerveztem, de újévi gálát még sosem. Rendszeresen nézem a bécsi Újévi Koncertet, amelyen már játszottam is és az a gondolatom támadt, hogy mi magyarok is meg tudnánk ezt csinálni, csak egy kicsit másképpen. Modernebb gondolatvilággal, más zenei stílussal, így született meg az ötlet, hogy legyen az egész egy világkörüli utazás. 

- Kik lesznek az "útitársai" és merre viszik a közönséget? 

- Beethoven Örömódájával kezdünk, amelyben az összes szereplő közreműködik, százfős szimfonikus zenekar kíséretében. Az utazás Budapestről indul, felcsendül például Brahms V. magyar tánca, Kodály Kállai kettőse és Liszt II. magyar rapszódiája. Innen Bécsbe megyünk, ahol meghagyjuk a Strauss-varázslatot, bár elhangzik Lehár operettje, a Vágyom egy nő után híres részlete is, amit a Magyar Operaház szólistája, Bándi János ad elő. Persze hallható lesz a Denevér nyitány és a Kék Duna keringő, aztán Velence következik és a Vivaldi Négy évszak, majd Dolhai Attila énekli el a D'amore, d'amore című dalt. A párizsi blokkban fellép többek között Janza Kata, aki a Párizsi éj című művet adja elő, de helyet kap a Moulin Rouge fíling is a Kánkánnal és a világhírű Webber szerzemény, az Operaház Fantomja, Németh Anikó hegedűművész közreműködésével. New York revüvilágával, kávéházi és dzsesszmuzsikájával mutatkozik be a magyar közönségnek. A vendégek közül itt lép fel Galambos Lajcsi, aki Louis Armstrong Wonderful World című számát szólaltatja meg trombitán. De elfogadta a meghívást Szakcsi Lakatos Béla is, aki dzsessz improvizációkat ad elő. Moszkva, majd Tel-Aviv a két újabb állomás és a Budapest Klezmer Band énekese, Bíró Eszter. Majd ismét Budapest következik Bangó Margittal, aki magyar cigányzenével járul hozzá a zenei utazáshoz.

- Kiknek szervezi a koncertet? 

- Minden zenekedvelőnek, aki szereti a szép muzsikát. Többen kérdezték, hogy miért nem az Operaházban vagy a Művészetek Palotájában rendezzük meg a koncertet. Épp azért, mert oda csak az anyagilag tehetősebbek mehetnek el. Ebben nem konkurálunk a bécsiekkel. 

- Azért a tehetőseknek is ad koncertet, méghozzá azzal a céllal, hogy a bevételt jótékony célra fordítsa...

- December 22-én lesz a Parlamentben a karácsonyi jótékonysági koncert, amelynek tavaly nagy sikere volt. Négymillió forintot adtam át kórházaknak beteg gyermekek támogatására. 

- Köztudott, hogy nagyon sokat jótékonykodik. Miért tartja ezt fontosnak?

- Ez számomra belső késztetés, küldetés. Szegény családból származunk - öten vagyunk testvérek - és gyermekkoromban megfogadtam: ha nekem jobban fog menni, mint a társaimnak és ki tudok emelkedni a szegénységből, akkor segíteni fogok azoknak, akik megérdemlik és rászorulnak. 

- Novemberben két díjat is átvehetett. A Budapestért Díjat és a Príma-díjat. Mit jelent önnek, hogy elismerik a munkásságát?

- Budapestért Díjat kapni nem kis dolog. Nagyon örülök az elismerésnek. Gyerekkorom óta járom a világot, öt kontinensen közel száz országban adtam koncertet és mindenhol népszerűsítettem Magyarországot, azon belül Budapestet. Gondolom ezért is kaptam ezt az elismerést. A Közép-Magyarország Pest megyei Príma-díjat pedig  előadóművészi kategóriában nyertem el. Mindkét elismerés pénzjutalommal jár, amit szintén jótékony célra fordítok.

- Számos díjat tudhat magáénak. Melyikre a legbüszkébb?

- Ez nehéz kérdés. Mondhatom azt, hogy általában arra vagyok a legbüszkébb, amit át szoktam venni. De talán az, hogy az Operettszínház tagja vagyok a legnagyobb szakmai elismerés számomra.

- Családja miként tolerálja, hogy ilyen sokat dolgozik és ez rengeteg utazással jár?

- A feleségem nagyon toleráns. Régóta ismerjük egymást. Amikor még a Rajkó zenekarral jártam a világot és udvaroltam a feleségemnek, akkor tudomásul vette, hogy olyan férje lesz, aki sokat utazik és így kell elfogadnia. 
 
- Gyermekei mutatnak olyan késztetést, hogy ők is hegedüljenek vagy játszanak valamilyen hangszeren?

- A kislányom tanult hegedülni, de abbahagyta. Lehet, hogy jobban is járt, mert azt mondtam neki: ha közepes vagy, ha jó vagy, akkor nem taníttatunk, de ha azt érzem, hogy nagyon jó vagy, akkor éjjel nappal gyakorolnod kell. Azt meg nem nagyon szeretett és úgy döntött, hogy nem akar hegedülni. Most a Földessy Margit Színitanodába jár, musical színésznőnek készül. Tehetséges, az Arénában és a parlamenti koncerten is szerepel majd. A kisfiam hároméves és vonóval született, de szó szerint. Apás szülés volt és hozták oda, hogy vágjam el a köldökzsinórt. Azt nem mertem, de mondtam: itt van egy vonó a kezemben, hadd adjam a kisfiam kezébe! Nekem is mondták, hogy vonóval születtem, azok a gyerekek, akik második, harmadik helyet értek el a versenyeken, mert magam mögé szorítottam őket. Azzal nyugtatták egymást, hogy neki könnyű, mert vonóval született. Ők persze ezzel a romaságra utaltak, hogy a cigányoknak mindegy, hogy gyakorolnak vagy sem, mert így születnek. De ez nem igaz. Nagyon sokat kell gyakorolni! Persze van bennünk egy alapvető muzikalitás, de azt fejleszteni kell. Ha nem gyakorolunk, akkor elvész a tehetség.

- Boldognak, kiegyensúlyozottnak tűnik…

- Számomra az a nagy kihívás, hogy sok munkám van. Tavaly 18 országban adtam koncertet, idén is rengeteg helyen felléptem, jövőre pedig folytatom világkörüli turnémat. A budapesti Újévi Koncert után New Yorkba utazom.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés