bezár
 

zene

2014. 05. 30.
Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár az eső elállt, hűvös és szeles időben készül Köln az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének (EYM - Eurovision Young Musicians) döntőjére, amelyet a kölni dóm oldalában felállított, sátorral fedett szabadtéri színpadon rendeznek meg szombat este. Pénteken a Magyarországot képviselő 15 éves csellista, Devich Gergely is megkezdi a szabadtéri próbáit.

prae.hu

A 14 versenyzőt a Westdeutscher Rundfunk (WDR) szimfonikus zenekara kíséri az észt karmesternő, Kristiina Poska vezényletével. Az élő televíziós közvetítés időkorlátai miatt mindenki csak öt percet játszhat. Devich Gergely Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adja elő, a döntőt Magyarországon az M2 közvetíti.
    
A zenekar érezhetően szereti a magyar fiút, az eddigi próbák után lelkesen megtapsolták, a cselló szólam egyik tagja pedig az iránt érdeklődött, hogy Devich Gergely milyen eredetű hangszeren játszik, mert szépnek és "ismerősnek" találta a magyar fiatalember gordonkájának hangját. Kiderült, hogy mindkettejük csellóját az itáliai Testore család egyik tagja készítette évszázadokkal ezelőtt. A két hangszer most egymásra talált.
    
Köln talán az eddigi borús idő miatt is nem túl barátságos arcát mutatja. Míg a feketéllő dóm jobboldalán a szabadtéri színpad átlátszó nejlonsátra és reflektorarzenál várja az ifjú muzsikusokat, a templom baloldalán - nyilván a pályaudvar szomszédságából is adódóan - a punkoké és a kéregetőké a terep, sok a szemét és a félbe hagyottnak tűnő építkezés. Ám a kulturális élet pezseg, nem telik el nap, hogy Kölnben ne lenne valahol egy jó klasszikus zenei hangverseny. A központ utcáinak sétálóit a napokban egy balkáni bigband szórakoztatta.
    
Az EYM első fordulója után mindenki az esélyeket latolgatja, de a színvonal egyenletesen magas és azt is csak találgatni lehet, hogy a zsűri milyen szempontok alapján fog dönteni például egy harmonikás, egy gitáros és egy hegedűs között, emellett számít-e az életkor vagy egyéb adottság. Annyi kiderült, hogy az első forduló és a döntő teljesítménye fele-fele arányban számít majd a végelszámolásnál, hogy nem lesznek különdíjak, csak a három dobogós hely kiadó. Van olyan versenyző - a kínai származású, osztrák színekben induló 15 éves hegedűs, Ziyu He -, aki a döntőben megismétli az első fordulóban játszott Bartók-részletet, a többiek új darabbal állnak ki.
    
Közben a versenyzők is összebarátkoztak, sok mindent megtudtak egymásról. A portugál csellista, André Gunko ereiben valójában ukrán vér folyik, a horvát hegedűs, Sara Domjanic pedig Liechtensteinben él. A norvég-japán Sonoko Miriam Shimano Welde és a német lány, Judith Stapf nem tudott részt venni csütörtökön a közös programon, a bonni Beethoven-szülőház meglátogatásán, mert sürgős hangversenye akadt, így a két forduló között "hazaugrott" hegedülni.
    
A görög gitáros, Vaszilisz Digosz elárulta, hogy naponta nyolc órát szokott gyakorolni, ezzel valószínűleg ő tartja a csapatban a rekordot. A holland furulyás lány, a 14 éves Lucie Horsch mellesleg zongorázni is kiválóan tud, már Beethoven-zongoraversenyt is játszott. Szülei csellisták, édesapja az amszterdami Concertgebouw szólógordonkása.
    
A döntőben a versenyzők egy erre az alkalomra és erre a 14 hangszerre írt művet is előadnak, Mark Adair kompozícióját. A zeneszerző-karmester a szerda esti próbára késve érkezett meg, de mi sem mutatja jobban a fiatalok zenei érettségét és összecsiszolódását, mint az, hogy a közös művet karmester nélkül is elsőre tökéletesen eljátszották.
    
Most mindenki az időjárást figyeli és reménykedik, hogy szombaton este ne essen az eső. A hideg és a szél sem kedvez a zenészeknek. A nézőtér pedig nem fedett, márpedig a kölni szervezők nemcsak a televízió képernyője elé várják a zenerajongókat, hanem a jó hangulat miatt a helyszínre is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés