bezár
 

art&design

2014. 05. 30.
Testodüsszeia a Láthatatlan Kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Láthatatlan Kiállítás egy olyan különleges hiánypótló színházi előadással bővíti programját, melyen látók és látássérültek ugyanazt az élményt élik át, ugyanazon érzékszerveiket használják, és együtt válnak aktív szereplőivé egy klasszikus történetnek.

prae.hu

A Bodyssey – Testodüsszeia egy olyan speciális kalandtúra és érintésterápia, mely során a színészek a résztvevőket meghatározott dramaturgiai helyzetekbe, történetekbe helyezik, amelyekre ők hús-vér valójukban jelen lévő, többi érzékszervüket is mozgósító résztvevőként reagálnak. A közönség tagjai nem kívülálló befogadók vagy „nézők”, hanem „érzők”, szemük egy szemmaszkkal van elfedve, így csupán a hangokra, illetve az érintésekre támaszkodva válnak részesévé Odüsszeusz utazásainak. A színészek pedig kísérők, akik felidézik, eljátsszák a mesét, eldünnyögik, elringatják, eldögönyözik.
 
Az előadás „érző” résztvevői Zsédényi Adrienn, Dér Heni, Balázs Zoltán, a Láthatatlan Kiállítás látássérült túravezetői és újságírók voltak. Az előadást követően a résztvevők elmesélték, hogy milyen tapasztalatok és élmények érték őket a játék során, ahol Németh Mihály, a Láthatatlan Kiállítás látássérült vezetője a következőket mondta: „Azelőtt én is rendszeresen jártam színházi előadásokra, de több, mint 10 éve – mióta elvesztettem a látásom – nem volt alkalmam részt venni hasonló programon. Most nekem is lehetőségem nyílt arra, hogy ugyanúgy éljek át egy színházi előadást, mint látó társaim”. A beszélgetés során elhangzott az is, hogy az előadás alatt megélhető egyik legmeghatározóbb érzés a szabadság: a szabadság, hogy a történet úgy mehet végbe, ahogy a néző elképzeli, az a szereplő lehet, akit ő maga akar játszani, miközben a játék szabályai mindvégig az ő kezében vannak.
 
A Bodyssey – Testodüsszeia következő alkalommal 2014. június 19-én kerül megrendezésre a Láthatatlan Kiállításon.

Az előadások kezdete: 19:00 és 20:30 óra.
 
Az előadásokra az info@lathatatlan.hu e-mail címen és a 20/771 4236-os telefonszámon lehet jelentkezni.
 
További információ a projektről: http://bodyssey.hu/
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés