bezár
 

zene

2014. 05. 27.
Negyedik lett a Bartók rádió Horvátországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A horvátországi Hvar szigetén megrendezett Prix Marulic Fesztiválon a negyedik helyezést érte el a Bartók rádió Operamesék rövidre vágva című sorozatából az Istenek alkonya című Wagner-operából készült műsor.

prae.hu

A Magyar Rádió Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta kedden az MTI-t, hogy a 18. alkalommal megrendezett, vasárnap zárult rangos nemzetközi rádiós versenyre benevezett ötperces alkotást a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. ötlete és megrendelése alapján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) alkotói csapata készítette el: Kovács Sándor író, Bognár Monika rendező, Kakó Gyula zenei szerkesztő és Liszkai Károly hangmérnök.
    
A fesztiválon három kategóriában (hangjáték, dokumentum műsorok és rövid művek) összesen 22 ország produkciói versenyeztek a 3 fődíjért és a további helyezésekért. A versenydarabok között szerepelt többek között ausztrál, ír, angol, dán, kínai, iráni, cseh, lengyel, olasz, spanyol, német és osztrák közszolgálati műsor is. Az előzsűri 78 benevezett műből választotta ki azt a 43 alkotást, amelyből végül 9 kapott díjat. A nemzetközi zsűri tagja volt Markovits Ferenc, a Magyar Rádió programszerkesztője is.
    
A magyar művel kapcsolatban a zsűri tagjai elmondták, hogy nagyon nehéz ilyen rövid időtartamban hatásosan és figyelemfelkeltően összefoglalni egy ilyen bonyolult opera történetét. Értékelésükben elismeréssel szóltak arról, hogy a magyar műsor készítőinek sikerült maradéktalanul "tömöríteni" a zeneművet, s ráadásul ellenállhatatlanul humoros formában és magas színvonalon - áll a közleményben.
    
Az 5 perc egy pszichiátriai kezelés története, mely során az egyik főszereplő, Gutrune gyógyírt keres lelki problémáira. Miközben elmondja, mi minden nyomasztja, kibontakozik az opera cselekménye és a szereplőket is megismerik a hallgatók.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés