bezár
 

építészet

2014. 05. 27.
Az építészet és szobrászat kapcsolatáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításokkal, előadásokkal emlékeznek meg a magyar szobrászok és építészek a kőszobrászat és épületszobrászat kapcsolatáról a IV. Szoborünnep rendezvénysorozat keretében május 28. és június 7. között.

prae.hu

Egy szobor esetében nemcsak a szobrászművész alkotása, hanem az alkotást tartó építmény is elválaszthatatlan részét képzi a műnek - véli az építészet és szobrászat együtthatását népszerűsítő sorozatot 2011 óta szervező Ybl Egyesület.
 
Május 28-án Kő Pál szobrászművész és Winkler Barnabás építőművész nyitja meg a programot a Józsefvárosi Galériában, ahol koncertet ad az építészekből álló YBL 5ÖS zenekar, valamint bemutatják a Kő Pál szobrászművészetéről szóló Lujos című portréfilmet is.
    
Pro és kontra címmel szerepel a programok között a köztéri szobrászat aktuális kérdéseit elemző szoborséta, amelyen Kalmár János szobrászművész és Nagy Bálint építész kalauzolják el az érdeklődőket a kortárs köztéri szobrok világában.
    
Az anyag életre kel címmel Schrammel Imrének, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának nyílik életmű-kiállítása az MMA székházában, amelyet a Kossuth-díjas keramikusművész előadása követ a Szobor, mint jel az építészetben címmel.
    
Vasárnap a megújult Kossuth teret Wachsler Tamás, a Steindl Imre Programiroda vezetője mutatja be, június 3-án pedig a 18-19. századi kőszobrokból nyílik kiállítás a Hereditas Galériában.
    
A kiállított tárgy maga a műterem sorozatban Szabó Gábor szobrászművész műtermét tekinthetik meg az érdeklődők, június 7-én pedig egy másik szoborsétán a "Kerengőtől" a körútig címmel a már nem létező és a ma látható szobrokról és azok alkotóikról tart bemutatót Kacskovits Fruzsina építész, a Kincses Belváros alapító elnöke.
    
A több mint egy hetes sorozatot az Ybl kortársa Stróbl Alajos című szoborséta zárja Sallai Géza szobrászművész vezetésével.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés