bezár
 

építészet

2014. 05. 24.
Látogathatóvá tennék a bonyhádi Perczel-kúriát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítaná és látogathatóvá tenné a bonyhádi önkormányzat a Perczel család egykori kúriáját, Perczel Mór szülőházát, ahol a tervek szerint közösségi házat alakítanak ki és kiállításokat rendeznek be.

prae.hu

A valamivel több mint 600 négyzetméteres műemléképületben a Perczel család bonyhádi emlékeit gyűjtik össze, és a völgységi város 18. század végi és 19. század eleji életéről készülő kiállítás várja majd a látogatókat - olvasható a város honlapján közzétett ismertetőben.

A bonyhádi képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott arról, hogy pályázatot nyújt be a Norvég Alaphoz az épület felújítására, amelyet a hozzá tartozó védett park rendbetételével együtt 244 millió forintos projekt keretében végeznének el. A tervek szerint ideköltözik majd a Tourinform iroda, és egy közösségi házat is kialakítanak a kúria falai között, ahol olyan kulturális egyesületek, csoportok kapnának helyet, mint a német Kränzlein tánccsoport vagy a Felvidékiek Egyesülete. A Natura 2000 hálózathoz tartozó park megnyílik a gyalogos forgalom előtt, és egy szabadtéri színpadot állítanak fel komolyzenei koncertek rendezéséhez.

Az 1780 körül copf stílusban épült, majd 1820 táján klasszicista stílusban átépített kúria az 1950-es évek elejétől a 90-es évekig leánykollégium volt, utolsó felújítása is a múlt század utolsó évtizedében történt. Azóta csak részben van kihasználva, a Perczel család emlékszobája mellett több helyisége tárolóként szolgál. A felújítás terveinek készítésében részt vevő Szász Gábor az MTI-nek azt mondta: az épület állapota folyamatosan romlik; a rekonstrukcióban szereplő, szintén műemlék kerti laknak például leszakadt a födéme, vizesek a falai.

Az épület elsősorban arról nevezetes, hogy 1811-ben itt született Perczel Mór, az 1848/49-es szabadságharc honvédtábornoka, és itt töltötte élete utolsó éveit 1899-ben bekövetkezett haláláig.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés