bezár
 

zene

2014. 05. 24.
Ma kezdődik Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ünnepélyes megnyitóval ma este kezdődik Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenye (The Eurovision Young Musicians), amelyen Magyarországot Devich Gergely 15 éves csellista képviseli.

prae.hu

A viadalt kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. A megmérettetést 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), amelynek a magyar közmédia is tagja. Az idei, 17. versenyen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felkérésére a 15 éves Devich Gergely gordonkaművész képviseli Magyarországot. A mezőnyben ő az egyik legfiatalabb, de van egy 11 éves induló is.

A kölni versenyen 14 EBU-tagország indít különböző hangszereken játszó 20 év alatti muzsikusokat: Ausztria, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Portugália, Svédország, Szlovénia és Magyarország. Van köztük hegedűs, brácsista, zongorista, harmonikás, valamint klasszikus gitáron és furulyán játszó fiatal is. Devich Gergelyen kívül még egy csellista indul, ő Portugáliából érkezik.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én képviselhetem Magyarországot Kölnben és nagyon várom a versenyt, ahol sok tapasztalatot gyűjthetek. Örülök, hogy magyar zenét, Lisztet és Bartókot is játszhatok. Nem izgulok, csak annyira, amennyire kell. A legfontosabb, hogy önmagamhoz képest jól csellózzak, a többi már a zsűrire tartozik" - mondta az MTI-nek Devich Gergely.

Az ifjú zenészek két fordulóban mérettetnek meg. A televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben a fiatalok öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas sátor szabadtéri színpadán. A nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról - közölték a szervezők.

Az interneten követhető elődöntő első csoportjában hétfőn Devich Gergely egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című darabját játssza (Cassado cselló-zongora átiratában) édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. A május 31-i döntőben, amelyet az M2 élőben közvetít, Saint-Saëns Allegro appassionato című kompozícióját adja elő zenekarral.

Devich Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Számos hazai és nemzetközi siker fűződik már a nevéhez.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés