bezár
 

film

2014. 05. 18.
Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozója Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A határon túli magyar filmművészek alkotásai mellett egy őket segítő új támogatási rendszer körvonalaival is megismerkedhetnek az érdeklődők a Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozóján, amelyet kedden és szerdán rendeznek meg Budapesten.

prae.hu

A szervezők, a Magyar Művészeti Akadémia és az Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a találkozó egyik fontos eseménye a határon túli magyar filmesek helyzetét elemző tanácskozás. Mint írták, jelenleg nem segíti átgondolt támogatási rendszer a szomszédos országokban alkotó magyar filmeseket: leginkább az alkotók leleményességén és kapcsolatain múlik, hogy lehetőséghez jutnak-e a magyarországi támogatási rendszerekből.

A budapesti tanácskozás összegzi a határon túli régiókban korábban rendezett találkozók eredményeit, a legfontosabb célja pedig az, hogy a Kárpát-medencében élő magyar alkotók közösen fogalmazzák meg a határon túli magyar filmesek munkáját biztosító támogatási rendszerre vonatkozó javaslataikat. A tanácskozásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból 17 alkotó érkezik, és bár a találkozót elsősorban a szakmabelieknek rendezik, az mindenki számára nyitott.

A program keretében rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Határon túli filmek bemutatóját is. A filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítésén a magyarországi filmbarátok és szakmabeliek is megismerhetik a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában, zömében az elmúlt két esztendőben készült alkotásokat.

Annak ellenére, hogy a filmgyártás a környező országokban is nehéz helyzetben van, a filmmustrán az érdeklődők 25 művet tekinthetnek meg a legváltozatosabb műfajokból. Az alkotások közül több itt látható először - hangsúlyozták.

A kétnapos, ingyenes vetítéssorozaton látható lesz egyebek mellett a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győző festő- és Kunkovács László fotóművészről készített darabja. A művészek mellett az érdeklődők megismerhetik egy denevérmentő csapat munkáját is a Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő filmben.

A megnyitó programjában vetítik a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűdöt és a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilmet, A romlás virágait. A zsánerfilmek is szerephez jutnak: az Ébredj fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller.

Számos dokumentumfilm szerepel a filmmustra programjában. A Pásztorok ösvényein a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhászok mindennapjairól szól, az Ingyenkoporsó pedig egy erdélyi falu lakóinak a küzdelmét mutatja be az elszegényedés ellen, miután bezárt a munkát biztosító fatelep. A közelmúlt ukrajnai eseményeit hozza testközelbe a Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0, de a nézők megismerhetik az alsósztregovai Madách-kastély magyar-szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának történetét is.

Az Égtájak Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg a határon túli filmek bemutatóját az Uránia moziban, korábban (2007-ben és 2009-ben) Külhoni magyar művészeti fesztivál, legutóbb, 2012-ben pedig Külhoni magyar filmek napja néven. A szervezők bíznak abban, hogy két év múlva nemcsak akarat lesz új művek bemutatására, hanem hasonlóan gazdag és színes kínálat is.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés