bezár
 

art&design

2014. 05. 17.
Gazdag festménykínálat a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szinyei Merse Pál, Berény Róbert és Vaszary János több kvalitásos festménye is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján, amelynek 168 tételét hétfőn árverezik el a budapesti Kongresszusi Központban.

prae.hu

Az aukciós anyagban - amelynek kikiáltási összértéke több mint 300 millió forint - a 19. és 20. századi klasszikus magyar festészet alkotásai mellett Zsolnay-kerámiák is szerepelnek - közölte az MTI-vel a galéria.

A 19. századi tájképek közül figyelemre méltó Telepy Károly alpesi vidéket ábrázoló, 700 ezer forintról induló festménye és ifj. Markó Károly 1851-es Itáliai táj című alkotása, amelyet 1,6 millió forinttól kínálnak az árverésen.

A magyar plein air festészet első képviselőjének, Szinyei Merse Pálnak a Faunjára 15 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők, míg egy másik plein air alkotó, Paál László Erdőrészlet sziklákkal című festménye szintén 15 millió forinttól kelhet el.

A századforduló naturalizmusának és szecessziós művészetének képviselői közül Csók István Fürdő után című olajfestménye 2,2 millió forinttól, Iványi-Grünwald Béla egyik korai virágcsendélete 1,5 millió forinttól vár gazdára.

Magas, 12 millió forintos kikiáltási árat kapott Ferenczy Károly Gutini erdészlak című 1908-as pannója.

A nagybányai neós mozgalom és a Nyolcak festőcsoport működése alatt született művek közül Czigány Dezső 1909-ben festett csendéletét 5,5 millió forinttól, Orbán Dezső 1911-es parkrészletét és Perlrott Csaba nagybányai látképét 4-4 millió forinttól kínálják az árverésen.

Márffy Ödön 1920-as években készült, a budai kertvárosi miliőt ábrázoló Tavaszi táj című művéért 4,8 millió forintról indul a licit, míg Patkó Károly Danaéját 4 millió forintos kezdő áron kínálják.

Az 1920-as és 1930-as évek kínálatából minőségével messze kiemelkedik és a gyűjtők figyelmét is felkeltheti a ma is népszerű Vaszary János és Berény Róbert egy-egy alkotása. Vaszary János Pesaroi fürdőzők című strandjelenetét - amelyet 7,5 millió forinttól kínálnak - az olasz tengerpart és a napernyők színes kavalkádja ihlette az 1930-as évek második felében.

Berény Róbert 7,5 millió forint kikiáltási szereplő Szőlős csendélete a festő érett korszakának főművei közé tartozik 1928-ból.

A Zsolnay-kínálat tételei között szerepel egy Rippl-Rónai tervei alapján készült eozinmázas tulipánkehely, amelyre 1 millió forinttól lehet licitálni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés