bezár
 

zene

2014. 05. 16.
A Cseh Tamás Program a pártok szemével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) mellett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is üdvözölte a könnyűzene támogatására bejelentett Cseh Tamás Programot, Schiffer András (LMP) viszont hiányolta az igazságos pénzelosztás garanciáit pénteken az egri Music Hungary konferencia politikus fórumán.

prae.hu

"A Cseh Tamás Program azokat a javaslatokat összegzi, amelyeket a tehetségek felkutatása, a szerzői jogok kezelése, a vidéki játszóhelyek támogatása és más kérdések tekintetében a zenei szakma fogalmazott meg" - hangsúlyozta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ügyvezető parlamenti államtitkára a zeneipari rendezvényen.
    
A kormánypárti politikus megjegyezte, hogy a Cseh Tamás hét alprogramjára jutó pénzek arányáról további konzultációk lesznek a későbbiekben. "Nagyon fontos, hogy a program értékeli és preferálja a valódi teljesítményt és tehetséget".
    
Mesterházy Attila a Cseh Tamás Programról azt mondta, végre valami elkezdődött, ugyanakkor - tette hozzá - Magyarországon ma személyes kapcsolatokkal lehet támogatáshoz jutni, nem tehetséggel. "A politikának egyrészt békén kellene hagynia a kultúrát, ugyanakkor az államnak biztosítania kell a szakma által kért feltételeket" - mondta az MSZP elnöke.
    
Schiffer András kiemelte: a program nagy kérdése, milyen körökhöz jut el a támogatási pénz, mennyire lesz ez átlátható, és ezt problémásnak látja. "Az állami kulturális mecenatúra jelenleg a már befutott előadókat segíti, nem a kezdő zenészeket. Nem látom azt, hogy a Cseh Tamás Program az utóbbiak felkarolásáról szólna".
    
A beszélgetés moderátora, Gerendai Károly, a Music Hungary zeneipari konferenciát a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesülettel tető alá hozó Sziget Szervezőiroda ügyvezetője azt mondta, a Cseh Tamás Program egyik alprogramja éppen a tehetséggondozást segíti. Mint fogalmazott, a szakma számára az volt fájó, hogy a program mögötti támogatási pénzt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) az Artisjustól átvett összegből finanszírozza.
    
A zenei oktatás jövőjével kapcsolatban Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy a közoktatásnak kedvet kell csinálnia a zenéhez, ehhez kell megteremteni a feltételeket. "Az is lényeges, hogy a gyerekek el tudják különíteni az értéket a tucat terméktől". Schiffer András annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy próbatermeket kell kialakítani az iskolákban, a közoktatásban hozzáférhetővé kell tenni a modern elektronikus zenék oktatását, a pedagógusokat pedig a jelenleginél jobban szükséges felkészíteni a tehetségek gondozására.
    
A beszélgetésen részt vevő három parlamenti politikus egyöntetűen sikeresnek nevezte a Petőfi Rádió átalakításának történetét. Schiffer András szerint a közmédia felelőssége, hogy kapu legyen a fiatal tehetségek számára. Az LMP elnöke kitért továbbá arra, hogy adópolitikai eszközökkel is segíteni kell a kulturális vidékfejlesztést, az NKA-nak pedig nem "lobbi alapon", hanem normatív módon kellene a támogatási pénzek elosztásáról döntenie.
    
A Music Hungary zeneipari konferenciát másodszor rendezték meg. Csütörtökön Egerben a zenei szakma és a média képviselői többek között a magyar zenei repertoár helyzetéről, esélyeiről, az export lehetőségekről, a digitális zenefogyasztásról, a könnyűzene státuszáról, az élő zene jövőjéről, a zenei média mai világáról beszélgette.
    
Péntektől az egri Losonczy-völgyben háromnapos könnyűzenei fesztivál kezdődik. A Feszt!Egert első alkalommal rendezik meg, a fellépők között lesz például a Csík Zenekar, a Hooligans, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, a Carbonfools, a Magashegyi Underground, az Akkezdet Phiai vagy az Intim Torna Illegál.
    
A Feszt!Eger részeként tartják pénteken és szombaton az Éter tehetségkutató fesztivált is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés