bezár
 

art&design

2014. 05. 15.
Fotókon mutatják be a határnyitás történetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy osztrák és egy magyar művész munkáin keresztül idézi fel az Osztrák Kulturális Fórum épületében megnyílt kiállítás az 1989-es határnyitást az esemény 25. évfordulóján.

prae.hu

rendszerváltozás legfontosabb eseményei, a Páneurópai Piknik és a határnyitás legfontosabb pillanatai elevenednek meg Horváth Ernő Kivésett szabadság és Barbara Zeidler Honnan jössz? című tárlatán, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében nyílt meg csütörtökön Budapesten.
    
"Az 1989-90-ben kivívott szabadság nem román, szlovák, lengyel vagy magyar szabadság volt, hanem közép-európai. A tüntetések résztvevői nemcsak saját, de más nemzetek  szabadságáért is az utcára vonultak, így ez a tárlat egész Közép-Európa újraszületéséről is szól" - hangoztatta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tárlat megnyitóján.
    
Mint mondta, a szabadság és a demokrácia fogalmait a közösség tagjai töltik meg tartalommal, és míg a rendszerváltozás előtt ez egy megvalósítandó cél volt, ma már a 20-25 éves fiatalok, akik ebbe beleszülettek, életük szerves részeként értelmezik újra ezeket a fogalmakat.
    
"Mi, magyarok megküzdöttünk a szabadságunkért, így nem tőlünk kell félteni azt, hiszen mi tudjuk mit jelent szabadság és demokrácia nélkül élni" - hangsúlyozta.
    
Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a fotók a magyar történelem egyik jelentős eseményének pillanatait rögzítették, amelyeken a szabadságra vágyó tömegeket jelenítette meg a művész. "Ezekben a képekben minden benne van, amit ezekről az évekről érdemes tudni" - hangoztatta.
    
Martin Eichtinger osztrák nagykövet kiemelte, hogy a magyar-osztrák határon történt események talán a legfontosabb mérföldkövek voltak Európa újraegyesítésének folyamatában, amely a 2004-es európai uniós bővítéssel érte el tetőpontját. Ez a tematika áll Barbara Zeidler Honnan jössz? című multimédiás kiállításának középpontjában is.
    
A nagykövet elmondta, hogy a 25 éves évforduló alkalmából a kiállításon túl több közös eseményt is szerveznek Magyarországgal együttműködve az idén: június 27-én Magyarország, Ausztria és Szlovákia miniszterei a Páneurópai Piknik és a vasfüggöny átvágásának helyén 25 magyar, 25 osztrák és 25 szerb fiatallal együtt idézik fel a negyed évszázaddal ezelőtti eseményeket.
    
Horváth Ernő szabadúszó fotóriporterként a rendszerváltozás szinte összes nagy politikai eseményét dokumentálta. Fotóin kíméletlen őszinteséggel rajzolódik ki az átalakuló kelet-közép-európai régió képe, az események olykor megrázó naturalizmusa, a szereplők érzései, a kor hangulata.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés