bezár
 

film

2014. 05. 14.
Kezdődik a cannes-i filmfesztivál: három magyar film a hivatalos válogatásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma kezdődik a 67. Cannes-i Filmfesztivál, a film világraszóló ünnepe, a nemzetközi filmszakma legfontosabb találkozója. Mundruczó Kornél Fehér Isten, Szőcs Petra A kivégzés és Kárpáti György Mór Provincia című filmje, azaz három magyar alkotás premierjére kerül sor a cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatásában, melyet 1800 benevezett játékfilmből és közel 4000 rövidfilmből állítottak össze idén a szervezők.

prae.hu

A Magyar Nemzeti Filmalap számára mérföldkő az idei fesztivál, hiszen Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása az első játékfilm, amely már az új filmfinanszírozási rendszerben, a Filmalap támogatásával készült és Cannes-ban mutatkozik be.

A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél legújabb játékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A magyar-német-svéd koprodukció premierje az „Un Certain Regard” válogatásban, a fesztivál leglátogatottab napján lesz május 17-én szombaton.

Szőcs Petra rendezése, A kivégzés a legjobb cannes-i rövidfilmet illető Arany Pálmáért indul. A 14 perces alkotás főszereplője Orsi és Örsi, a testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani...

Provincia című diplomafilmjével, Kárpáti György Mór az SZFE hallgatója, a Cinéfondation szekcióban, a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében mutatkozik be. A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.

Mindhárom magyar film vetítéseire az alkotók jelenlétében kerül sor Cannes-ban, az alkotók a Filmalap támogatásával vesznek részt a fesztiválon. A Mundruczó-film bemutatkozását a nemzetközi értékesítést végző The Match Factoryval együttműködve jelentős hirdetési kampánnyal is támogatja a Filmalap a fesztiválra megjelenő napilapokban és online felületeken.

Gyárfás Eszter, a Viharsarok és az új Mundruczó-film producere részt vesz a fesztivál keretei között megrendezendő „Producers on the Move” háromnapos szakmai programon Európa ígéretes producerei között.

A Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió szervezésében idén is működik a Magyar Pavilon a filmfesztivál „International Village”-ben, mely elegáns találkozóhelyet biztosít a magyar és a nemzetközi filmszakma képviselői számára. A Filmalap értékesítési részlege a legújabb és korábbi magyar filmeket, összesen 42 játékfilmet, számos animációs filmet, rövidfilmet és dokumentumfilmet is kínál a filmvásáron (Marché du Film) a külföldi filmvásárlóknak.

Forrás:
Sajtóközlemény, 2014. május 14.
Magyar Nemzeti Filmalap

A kivégzés leadben szereplő cannes-i posztere Frank Rizzo munkája.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés