bezár
 

zene

2014. 05. 14.
A magyar zeneipar kétnapos konferenciája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Másodszor rendezik meg Egerben a Music Hungary konferenciát. A magyar zeneipar, a klasszikus zene és a könnyűzene iparágainak együttes szakmai találkozóját csütörtökön és pénteken tartják.

prae.hu

"Annak akarunk utánajárni, hogyan lehet összefogással, egymást segítve a magyarországi zenepiac lehetőségeit minél jobban kiaknázni. Ehhez érdemes megnézni a nemzetközi példákat, ezért idén egy finn zenei szakembert is felkértünk előadónak" - mondta Gerendai Károly, a társszervező Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója korábban az MTI-nek.
    
A Music Hungary konferencia másik szervezője a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület, amelyet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel- és filmelőállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő, illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapított az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda, a MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége és mások.
    
A tavalyi első, sikeres Music Hungary konferenciának mintegy négyszáz résztvevője volt, rendeztek kerekasztal-beszélgetéseket, szó volt a tehetséggondozás és a zeneoktatás kérdéseiről, valamint a zenét érintő gazdasági témákról. A 2013-as rendezvényen az érintettek először fogalmaztak meg egységes álláspontot a zeneipar helyzetével kapcsolatban a sajtó és a politikai döntéshozók felé.
    
Idén a Music Hungary látogatói elsőként ismerhetik meg a 2014 első felében készülő, a zeneipar nemzetgazdasági jelentőségét felmérő átfogó kutatás előzetes eredményeit. Lesz beszélgetés a magyar zenei repertoár helyzetéről, esélyeiről, az export lehetőségekről és a digitális zenefogyasztásról. A témák között szerepel a könnyűzene státusza, az élő zene jövője vagy a zenei média mai világa is.
    
Az előadók között lesz mások mellett Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója, Liber Endre, a jövő évi magyarországi World Music Expo (WOMEX) egyik szervezője, Szép Fruzsina, a korábbi Magyar Zenei Exportiroda vezetője, Fehér Gyula, a Ustream alapítója és igazgatója, Peremenczky Krisztina, a Universal Music Hungary vezérigazgatója, Tuomo Tähtinen, a Finn Zenei Exportiroda igazgatója, Balogh Géza, a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) elnöke, Babos Gyula zenész, Bognár Attila, az A38 hajó vezetője, Brády Márton koncertszervező, a ShowTime Budapest ügyvezető igazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT és  Balaton Sound Fesztivál igazgatója, Czutor Zoltán, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke, Szinger András, az Artisjus főigazgatója és Gyimesi László, az EJI elnöke.
    
A konferencia második, pénteki napján politikus fórumot rendeznek. A Music Hungary-n a tervek szerint jelen lesz L. Simon László (Fidesz) kormánybiztos, Doncsev András (Fidesz), az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Schiffer András, az LMP elnöke is.
    
A Music Hungary helyszíne az egri Losonczy-völgyben található Bolyki Pincészet.
    
A rendezvényt követően ugyanitt, a Losonczy-völgyben péntektől háromnapos könnyűzenei fesztivál kezdődik. A Feszt!Egert első alkalommal rendezik meg, a fellépők között lesz például a Csík Zenekar, a Hooligans, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, a Carbonfools, a Magashegyi Underground, az Akkezdet Phiai vagy az Intim Torna Illegál.
    
A Feszt!Eger részeként tartják pénteken és szombaton az Éter tehetségkutató fesztivált is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés