bezár
 

irodalom

2008. 11. 29.
Megjelent oroszul Szántó T. Gábor Lágermikulás című kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szántó T. Gábor Lágermikulás című, 2004-ben kiadott kötetéből jelent meg válogatás orosz nyelven a Text kiadó gondozásában. A kötetet a Moszkvában jelenleg zajló Non/Fiction Nemzetközi Könyvvásár első napján mutatták be.

prae.hu

A könyvbemutatón a szerző, a Szombat című folyóirat főszerkesztője Olgerd Libkin, a Text kiadó igazgatója, és Jurij Guszev műfordító beszélgetett a moszkvai magyar kulturális intézetben meghívott vendégek előtt a kötetről. 

Szántó T. Gábor elmondta: az orosz kiadás valójában válogatás az eredeti novellagyűjteményből, ő maga választotta ki az általa legfontosabbnak tartott írásokat, s a szempont az volt, hogy erősebb, feszesebben szerkesztett kötet kerüljön az orosz olvasók kezébe. 

Beszámolt arról is, hogy a kiadó kereste meg, hogy szeretné oroszul megjelentetni a Lágermikulást, amely lényegében az erőszak és a diktatúra kettős traumájáról, a túlélőkről, a következő generációkról, a trauma öröklődéséről szól. 

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy a globalizáció korában az emberek identitásukban elbizonytalanodnak, s ez gyakran vezet ellenségkép kereséséhez, ugyanakkor könnyebben átélhetővé válik mások számára is a zsidó diaszpóra tapasztalata, a töredezett identitás. 

Szántó T. Gábor elmondta: a kötet 5000 példányban jelent meg, s szó esett a kiadóval - amely az egyik első nagy, független kiadó volt Oroszországban - az együttműködés esetleges folytatásáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés