bezár
 

irodalom

2014. 05. 13.
Romániában magyarellenes indulatokat váltott ki a Székelyföld folyóirat támogatása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Romániában magyarellenes indulatokat váltott ki, hogy a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havilap is támogatást kapott a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztériumtól.

prae.hu

Amint azt a Krónika napilap keddi számában közölte, számos bukaresti sajtóorgánum felfigyelt arra, hogy a többségében magyarok lakta Székelyföld nevével azonos kiadvány is szerepel a támogatottak listáján. A román hivatalosságok ugyanis a székelyföldi autonómiakövetelésektől tartva még a régió megnevezését is kifogásolják. A hivatalos közlésekben Kovászna és Hargita megyéről beszélnek, amikor pedig elkerülhetetlen, hogy az egész régióról szóljanak az "úgynevezett Székelyföld" kifejezést használják.
    
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti jelöltlistáját vezető Norica Nicolai azt is "súlyos cselekedetnek" minősítette, hogy a kormány olyan folyóiratot támogat, amely kizárólag magyar nyelven jelenik meg.
    
"Minden tiszteletem a magyar nemzetiségű román állampolgároké, viszont politikai propagandának tartok minden kísérletet, amely az ország határaitól próbál különválasztani régiókat. A hasonló üzenetet népszerűsítő szervezet vagy kiadvány egyértelműen túllép a törvényes kereteken, mivel a román állam széthullását szorgalmazza" - idézte Norica Nicolai európai parlamenti képviselő közleményét a Krónika.
    
Lövétei Lázár László a 17 éve alapított, és a Hargita Megyei Tanács által fenntartott Székelyföld folyóirat főszerkesztője visszautasította a vádakat. Megemlítette, a közel ezer előfizetővel rendelkező folyóirat a kortárs román kultúra megismertetését is feladatának tekinti. Tematikus román számokat is adott ki, amelyekben többek között Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu, Matei Visniec, Cristian Preda műveit közölte.
    
Kelemen Hunor művelődési miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány tartalékalapjából 1,1 millió lejjel (75 millió forint) egészítették ki az általa vezetett tárca költségvetését, és az összeget az országos jelentőségű kulturális lapok támogatására fordítják. A Hivatalos Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a 24 támogatott kiadvány között 19 román és öt magyar nyelvű folyóirat szerepel, köztük a Székelyföld 30 ezer lejes (kétmillió forint) támogatással.
    
Kelemen Hunor közölte a mostani finanszírozás csak az év első felére érvényes, a második fél évben hasonló nagyságrendű támogatást fognak biztosítani az országos kulturális folyóiratoknak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés