bezár
 

art&design

2014. 05. 12.
Levéltár lesz a salgótarjáni hadkiegészítési parancsnokságból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Levéltár vagyonkezelésébe kerül a Nógrád Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság hét éve üresen álló salgótarjáni épülete – közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója. Tyekvicska Árpád elmondta, évtizedes raktározási gondjaik oldódnak meg ezzel. Az épületet - amelyet ünnepélyes keretek közt kedd délután vesz birtokba a levéltár - 180 millió forintból alakítják át.

prae.hu

A Nógrád Megyei Levéltár raktárai megteltek, az intézmény jelenleg nem képes a közfeladatot ellátó szervek iratainak folyamatos átvételére, így csak részben tudja ellátni alapfeladatait - mutatott rá a levéltár igazgatója.
    
Tyekvicska Árpád hozzátette, gondot jelentett eddig az is, hogy nem rendelkeztek olyan közösségi terekkel, amelyek révén megfelelő helyszínt tudtak volna biztosítani közművelődési és oktatási programjaikhoz.
    
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának döntése értelmében a háromszintes, 1200 négyzetméteres épület még ebben az évben felújítják, és a levéltár közösségi, illetve munkaterei költöznek majd oda.
    
Tyekvicska Árpád hangsúlyozta, hogy raktározási gondjaik megoldásán túl az intézmény bővítheti szolgáltató funkcióit, és a munkatársak remélhetőleg jobb körülmények között dolgozhatnak majd.  
    
A nógrádi levéltár az idők során egyre szűkebbnek bizonyuló alispáni és nótáriusi levelesládából nőtt ki. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményét tűzvész, háborúk, valamint hozzá nem értő kezek sorvasztották a 17. és a 20. században.

Iratai jelentős károkat szenvedtek, amikor a hadikórházi célokra igénybe vett balassagyarmati megyeházából 1945-ben kiköltöztetették a levéltárat, a tanácskorszak kezdetén pedig több ezer kilogrammnyi történeti dokumentum veszett oda papírgyűjtés miatt.
    
Az iratgyűjtést, az iratőrzést és az iratfeldolgozást 1968-tól egyre szakszerűbben végzik az intézményben, amely 1974-ben balassagyarmati, 1993-ban bátonyterenyei részleggel bővült ki.
    
A Nógrád Megyei Levéltár több mint 300 közfeladatot ellátó szerv iratkezelésének ellenőrzését végzi. Csaknem 10 ezer folyóméter maradandó értékű iratot őriz, illetve további 12 ezer folyómétert a megszűnt gazdasági társaságok irataiból.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés