bezár
 

film

2014. 05. 11.
A Másik Magyarország nyerte a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mai magyar vidék világát Bukta Imre képzőművész nézőpontján keresztül bemutató Másik Magyarország című film nyerte a Budoku, vagyis a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál fődíját, amelyet vasárnap osztottak ki a fővárosi Toldi moziban.

prae.hu

Cseke Eszter, az On the Spot riportere a magyar versenyprogram nemzetközi zsűrijének nevében a díjátadón elmondta: Nagy Dénes rendező filmje "szubjektív töredék egy falu hétköznapjairól, apokaliptikus, néha abszurd, mégis gyönyörű látomás egy közösség hiányzó jövőképéről Bukta Imre festőművész alkotásain keresztül." A film készítői továbbfestették azt, amit Bukta Imre már megtett a vásznain, így lett ez a már sokszor és sokféleképpen elmesélt történet egy megrázóan szép, különleges dokumentum - fogalmazott.

Hozzátette: a zsűri tagjai - rajta kívül Talal Derki szíriai és Nebojsa Slijepcevic horvát dokumentumfilm-rendezők - egyetértettek abban, hogy a Másik Magyarország az egyébként igen erős mezőny legjobb filmje, amely mindhármukat mélyen megérintette.

A hatnapos, a fővárosi Toldi és Művész mozikban tartott fesztiválon, amelyen 28 nemzetközi fesztiválsikert és 18 magyar filmet mutattak be, a magyar versenyprogramban az egész estés alkotásokon kívül a rövidfilmeket is díjazták. A rövidfilmes zsűri - Deák Dániel, a Daazo.com alapítója, Komlósi Orsolya filmterjesztő szakember és Polgár Móni, a magyarhangya alapító tagja - a 791. nap című filmet találta a legjobbnak, amely értékelésük szerint érzékenyen nyúlt a kiválasztott témához. Meggyes Krisztina alkotása, amelyben egy fiatalkorúak börtönéből szabaduló fiú utolsó rabságban töltött pillanatait követhetjük végig, minimalista eszközökkel mutatja be főhősét: a kamera az arctalan fogvatartók szemszögéből majdhogynem végig a fiú arcát mutatja - emelték ki.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának (ELTE TáTK) hallgatóiból álló diákzsűri Ha érteni akarod a világot... elnevezésű különdíját Kovács Kristóf Besence Open című filmje kapta. Jellemzésük szerint a film első látásra egy kedves, humoros történet a zsákfaluról, amely teniszpályát nyert egy uniós pályázaton, közelebbről nézve azonban kemény társadalomkritika, amelyben a vidék, az ország, sőt Európa legfőbb kihívásai is megjelennek a besenceiek mindennapjain keresztül.

A fesztivál közönségdíját Sós Ágnes filmje, a Szerelempatak nyerte el, amelyben 80-90 éves emberek beszélnek tabuk nélkül a szerelmi életükről.

A Budoku fődíja, a diákzsűri és a közönség díja 300 ezer forintos, a rövidfilmes-díj pedig 150 ezer forintos pénzjutalommal jár.

Cseke Eszter az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a versenyprogramba beválogatott 11 alkotás mind a nemzetközi fesztiválok színvonalát képviseli. Elmondása szerint meg is döbbentette a zsűritársait, hogy egy év alatt ennyi ilyen minőségű dokumentumfilm készült Magyarországon, hiszen ez nemzetközi szinten is igen ritka. Megjegyezte: a legkülönfélébb hangvételű filmekben közös volt, hogy látszott rajtuk, milyen sok munka áll mögöttük.

Szirony Szabolcs programszervező az MTI-nek elmondta: a díjak eloszlása tökéletesen mutatja a zsáner sokszínűségét és azt, hogy a nézők a dokumentumfilmek között is megtalálhatják a közönségfilmet, a több szinten "működő", valamint a szakma legmagasabb elvárásait is teljesítő alkotásokat.

A fesztivál körüli változásokkal kapcsolatosan Szirony Szabolcs emlékeztetett, hogy az idei rendezvényt már az ELTE TáTK-tól függetlenül szervezték, új névvel, magyar versenyprogrammal, több nap alatt, több filmmel. A régi-új fesztivál "bevezetéseként" a mostani hozzávetőlegesen kétezer néző jónak számít - mondta. Hozzáfűzte: szervezőként számára nagyon biztató visszajelzés, hogy a fődíjas Másik Magyarország iránt már érdeklődött egy egyebek mellett dokumentumfilmek dél-európai terjesztésével foglalkozó szervezet.

Az állami támogatás nélkül lebonyolított fesztivál szervezésével kapcsolatban azt is elmondta: a pénzhiány mellett gondot jelent a közönségnek az interneten hozzáférhető filmek miatt a feltétlenül ingyenes szórakozásra kialakult igénye. Pedig itt "két sör áráért" bárkinek garantáljuk, hogy óránként új világban merülhet el, a személyes jelenlétet megkövetelő, megismételhetetlen koncertekről és a fesztiváldíjas rendezőkkel való találkozásról nem is szólva - mondta.

Az elkövetkező évekről Szirony Szabolcs azt mondta: felmerült, hogy jövőre a nemzetközi mezőnynek is kiosztanak majd közönségdíjat, két év múlva pedig talán nemzetközi versenyprogramot is tudnak hirdetni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés