bezár
 

színház

2014. 05. 10.
Budapesten vendégszerepel a Csíki Játékszín A revizorral
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gogol A revizor című komédiájával Budapesten vendégszerepel a Csíki Játékszín; a darabot a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén a Thália Színházban láthatja a közönség szombaton este.

Szkéné színház

Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója, művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a színház október elején bemutatott előadása Lantos Anikó fesztiváligazgató döntése alapján került a szemle programjába.

"Egy igazi klasszikus, amilyen A revizor, minden korban megszólaltatható" - mondta a rendező, aki 22 évvel ezelőtt már színpadra állította a Gogol-darabot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, és ugyanabban az időben Debrecenben is megrendezte.

Arról beszélt, hogy majdnem két és fél évtized után ismét fontossá vált számára a mű, a Csíki Játékszín társulatának ambíciói és a darab aktualitása miatt is.

Mint mondta, Csíkszereda székelyudvarhelyi kijáratánál van egy romos gyárépület, amely az 1990-es évek óta használaton kívül van. Ennek a falán jól olvasható számos olyan politikai jelszó, amely még az előző rendszerben, a Ceausescu-korszakban került rá.

"Emellett elhaladván mindig eltöprengek azon, hogy egy letűnt kor díszletei, romjai között, hogyan serdül újra az emberi gyarlóság. A kapzsiság, az önzés, a diktatórikus hajlamok, a korrupció. Ezt a jelenséget most egy 19. századi szöveggel kiválóan lehet ostorozni, ezért választottuk A revizort" - mondta.

Szavai szerint, a két és fél évtizeddel ezelőtti rendezése teljesen más akusztikájú előadás volt. "Akkor előttünk állt egy nagy változás, amelyről még nem tudtunk semmit. Akkor arról szólt A revizor. Most meg arról, hogy nagyon is sokat tudunk arról, hogy mi történt - vagy mi nem történt - az elmúlt két és fél évtizedben" - fogalmazott a rendező.

Parászka Miklós, aki a Csíki Játékszín alapítója, 1998-tól igazgatója, a színházról elmondta: Csíkszereda önkormányzati fenntartású színháza 15. évadát éli. Arról beszélt, hogy a színház művészi arculatához hozzátartozik, hogy elsősorban a város színházi igényeit elégíti ki, de ugyanakkor folyamatosan jelen van a környéken, a vidéken, több településen is játszanak bérletrendszerben. "Mindenképpen ahhoz a régióhoz kívánunk szervesen kötődni, amelyben élünk" - hangsúlyozta.

Mint mondta, a most záruló évadban hét bemutatót tartottak, egy kamara-előadást és hat nagyszínpadi produkciót láthatott a közönség. "Ez az eddigi legtöbb, amit az elmúlt 15 év során produkáltunk. Körülbelül ennyit tervezünk a következő szezonra is, de még nem hirdettünk műsort, úgyhogy ezt még nem tudom publikussá tenni" - mondta.

A budapesti vendégjátékról szólva úgy fogalmazott: "speciális helyzet és örömteli dolog, hogy az ember a budapesti közönségnek is megmutathatja azt, hogy miként látunk, hogyan gondolkodunk egy szövegről, egy helyzetről. Remélem, hogy igazi színházi találkozás lesz szombat este" - mondta a rendező, hozzáfűzve, hogy az előadás után beszélgetésre, közönségtalálkozóra várják a nézőket.

A Csíki Játékszín közlése szerint A revizort a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rögzíti és látható lesz az M1 és Duna Tv műsorán felvételről, későbbi időpontokban.

A budapesti Thália Színházban május 7. és 11. között harmadik alkalommal rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, amelyen öt nap alatt tíz előadást láthat a közönség.

A rendezvény műsorán a Csíki Játékszín mellett a nagyváradi Szigligeti Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Kassai Thália Színház, a Komáromi Jókai Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és Spektrum Színház előadása szerepel. A programról bővebben a Thália Színház honlapján található információ.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés