bezár
 

art&design

2008. 11. 28.
Mecénásnapok a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntektől 11 kortárs magángyűjteményt mutatnak be a Mecénásnapok keretében Budapesten, a Műcsarnokban, ahol a háromnapos rendezvény előtt, csütörtök este zárt körben adják át a művészetek magántámogatóinak a Summa Artium Kht. díjait.

prae.hu

Török András, a Summa Artium Kht. igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy az öt éve működő szervezet negyedszer rendezi meg a Mecénásnapot a Műcsarnokban, amelyen négy kategóriában adnak át okleveleket és gazdára talál egy különdíj is. A Summa Artium-díjak a kultúrával és a művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálják.

Török András elmondta: idén 70 jelöltből választhatott a független zsűri. A díjátadót árverés követi, amelyen 12 kulturális projekt támogatására lehet licitálni. Török András beszámolt arról, hogy tavaly 18,5 millió forint "jött össze", idén kevesebbre számít a gazdasági környezet romlása miatt. 

Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnap zárult Budapest Art Fairen a galériások, tehát az eladók voltak jelen a Műcsarnokban, a Mecénásnapokon pedig a piac másik tényezője lesz a főszereplő. Úgy látja, hogy van áttörés a kortárs műtárgyak elismertségében és véleménye szerint a gyűjtés is egyfajta mecenatúra. 

A Mecénásnapokra olyan magángyűjteményeket hívtak meg, amelyek múltjukkal és nyitottságukkal föltűntek a kortárs kollekciók között, mert eredetiséget, nemzetköziséget és minőséget mutattak - jegyezte meg az igazgató. Minden kiállító egy teremnyi területet kap, így lehetőség nyílik a jellegzetes darabok, a profil vagy a kollekciót meghatározó alkotó bemutatására. 

A Mecénásnapokat műhelybeszélgetések is kísérik. A Mecénásnapokkal a Reneszánsz Év 2008 eseményei a Műcsarnokban befejeződnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés