bezár
 

irodalom

2014. 05. 08.
Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége
2014. május 15–18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország az elmúlt két évben – a Publishing Hungary program révén – önálló standdal tudott jelen lenni a prágai könyvvásáron. Ennek a folyamatos jelenlétnek is köszönhető, hogy 2014-ben díszvendégként mutatkozhatunk be Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén.

prae.hu

A prágai könyvvásár díszvendég státusza nagy öröm a Balassi Intézet és a Publishing Hungary program számára, amely nemcsak az erős könyvszakmai kapcsolatok meglétét mutatja, hanem egyben kulturális diplomáciai törekvéseik megerősítése is.

A közép-európai önazonosság-tudat közös tapasztalat a világról, amely a kultúra és a hagyomány egymásra épüléséből mindkét nép – cseh és magyar – irodalmában sokszor nagyon hasonló lenyomatokat eredményez. Ennek köszönhetően jobban és mélyebben értjük egymás íróit, költőit, legyenek azok kortárs vagy klasszikus szerzők.

A program fő pillérét a díszvendégségre megjelenő kötetek bemutatói, dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják. A könyvek jó része a magyarországi fordítástámogatási program segítségével, illetve a cseh kiadók áldozatos munkája gyümölcseként jelenhet meg.

A megjelenés tervezésénél ezúttal a szokásoshoz képest jóval nagyobb teret szántak a non-fiction irodalomnak: a csehországi hungarológia és a magyarországi bohemisztika párbeszéde jegyében mutatják be a fontos történelmi, kultúrtörténeti és irodalomtörténeti eredményeket. A cseh szakemberek a magyar történelemről és kultúráról írnak könyveikben, a magyarok pedig elmondják, mint látják ők a cseh történelmet és irodalmat. Olyan közép-európai dialógust folytatnak ezáltal modern keretek között, amelynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza.

A program összeállításakor arra is törekedtek a Balassi Intézet és a Publishing Hungary program munkatársai, hogy az irodalmon túl kultúránk minél nagyobb szeletét mutassák be a cseh vásárlátogatóknak: így a hagyományos könyvbemutatók mellett szerveznek irodalmi vurstlit, főző- és néptáncbemutatót.

Az írott szó sokféleségén túl a magyar pavilon nemcsak az ott kiállított könyvekkel és a színpadon zajló programokkal, hanem egy vurstli izgalmas attrakcióival is szeretné bevonzani a látogatókat. Lesznek vásári mutatványok és kikiáltók, lesz zene, néptánc és gasztronómiai bemutató: magyaros ízekkel cseh nyelven főz majd Mautner Zsófi. Több magyar íróval, akik a mai európai irodalom legolvasottabb szerzői közé tartoznak, személyesen is találkozhatnak a látogatók: Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János. Műveikből ismert cseh színészek olvasnak majd föl.

Hiánypótló antológia lát napvilágot – a kommunizmus közép-európai bukásának 25. évfordulóján – a 20. század magyar katolikus irodalmáról. A kötetnek köszönhetően a magyar–cseh kulturális kapcsolatok történetének egy újabb fehér foltja tűnik el. Az antológia a keresztény humanizmusról is tanúbizonyságot ad, mely sokat tett és tesz a totalitárius gondolkodásmód ellen.

A szépirodalmi kötetek és szerzők szerepeltetésén túl markáns megjelenést szánnak a tudományos könyvkiadásnak is: Richard Pražák és Simona Kolmanová könyvei a magyar és cseh kapcsolatok történetébe engednek bepillantást. Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatják, ki is Magyarország számára Bohumil Hrabal, és mit jelent fordítóinak és olvasóinak a cseh szerző elbeszélőművészete.

A modern cseh nemzet 19. századi születésének körülményeiről szól a Ján Kollárt, a Slávy dcera költőjét bemutató monográfia. A kötet bohemista szerzője, Kiss Szemán Róbert arra világít rá, hogy mennyiben járult hozzá Pest és Buda a cseh nemzeti ébredéshez (národní obrození). Érdekes tükröt tart a cseh kultúra elé a magyar bohemisták kutatásait bemutató kiadvány is, mely a magyar bohemisztika fejlődését és legutóbbi eredményeit ismerteti. A kötet színes tematikája arról árulkodik, milyen sokrétű a cseh kulturális jelenlét Magyarországon. A magyar bohemisták kerekasztal-beszélgetésén pedig azt boncolgatják majd, mit és miért tartanak fontosnak a cseh kultúrából.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés