bezár
 

irodalom

2014. 05. 06.
Május 8-án jelenik meg a Maigret-sorozat Maigret és az idegek harca című epizódja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2014. május 8-án újabb Maigret-kötettel örvendezteti meg az Agave Könyvek a Simenon-rajongókat. A Maigret és az idegek harca az egyik legsikeresebb epizód, nyolcszor adaptálták eddig filmre.

prae.hu

Rövid tartalom

Egy Párizs környéki villában holtan találnak egy gazdag amerikai özvegyet és a házvezetőnőjét. Meggyilkolták őket. A gyanú a helyszínen járt kifutófiúra, Joseph Heurtinre terelődik, akit le is tartóztatnak, majd halálra ítélik. Maigret felügyelő azonban nem hisz Heurtin bűnösségében: titokban megszervezi a szökését, mert meg van győződve arról, hogy el fogja vezetni az igazi gyilkoshoz.

A szökés nyilvánosságra kerül, de Maigret szerint egy emberélet igazán megér egy kis botrányt. Csakhogy Heurtinnek nyoma vész, így a felügyelőre egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ezért bejelenti, hogy ha tíz napon belül nem tudja kézre keríteni a bűnöst, benyújtja lemondását.

Maigret hamarosan veszedelmes ellenféllel találja szemben magát. Sikerül-e rábizonyítania a gonosztettet? A választ Simenon egyik legsikeresebb, nyolc alkalommal megfilmesített regényéből tudhatjuk meg.


A szerzőről

A belga születésű Georges Simenon (1903-1989) a francia nyelvű regényirodalom világszerte ismert alakja, műveit eddig ötvenöt nyelvre fordították le. A hatalmas siker Simenon legismertebb regényszereplőjének, Maigret főfelügyelőnek köszönhető. A világméretű sikerhez az is hozzájárult, hogy a regényekből számtalan filmadaptáció, majd pedig televíziós sorozat is készült.

A bűnügyi regények némileg elhomályosítják az életmű más szeleteit. Simenon – saját szavaival élve – "kemény" regényeket is írt, amelyekkel az irodalmi körök elismerésére számított. Ha ez akkor nem is sikerült, az idő neki dolgozott: ma már biztosan kijelenthető, hogy Simenon a 20. századi francia regény egyik klasszikus szerzőjévé vált.


Visszhangok

"Simenon regényei súlyosak, tömörek, hihetetlenül változatosak, és olyan frappánsak, mint a jó popdalok." (Luc Sante)

"Picasso előtt máshogy festettek. Trenet előtt máshogy énekeltek. És Simenon előtt máshogy írtak." (Frédéric Dard)

"Félek, hogy nem lesz elég bátorságom leereszkedni a lidércnyomás legmélyéig, amit Simenon oly elviselhetetlen mûvészettel ír le." (François Mauriac)


Szerző: Georges Simenon
Cím: Maigret és az idegek harca
Fordító: Ertl István
Műfaj: krimi
Borítóár: 2280 Ft
SBN: 978 615 5442 82 7
Terjedelem: 160 oldal
Kötés: puhakötés ragasztva
Megjelenés: 2014.05.08.
Agave Könyvek Kft.


 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés