bezár
 

film

2014. 05. 04.
A Moszfilm Napok programja
2014. május 8-11., Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 8-11. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatkozik be a fennállása 90. évfordulóját ünneplő, legendás Moszfilm stúdió. A négynapos rendezvény programját a legújabb produkciók mellett filmtörténeti ritkaságok színesítik, köztük egy élőzenével kísért némafilm-előadás, három korszakalkotó zenés vígjáték, valamint a monumentális és vásznon ritkán látható Háború és béke négyrészes vetítése.

prae.hu

A program május 8-án 18 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel indul. A szervezők az orosz film tartalékairól, távlatairól, a szovjet filmkincs sorsáról kérdezik a Moszfilm két igazgatóját, Szvetlana Piljovát és Vlagyimir Rjaszovot. A beszélgetésen, amely nyitott a nagyközönség számára, az orosz vendégek mellett magyar szakemberek is részt vesznek, így Geréb Anna filmtörténész, Lugossy László filmrendező, valamint a program összeállításában közreműködő Forgács Iván filmtörténész.

A beszélgetést követő vetítésen a 2012-ben a legjobb orosz film díjával elismert Fehér Tigris című háborús drámát láthatja a közönség. Karen Sahnazarov filmjét az egyik főszereplő, Vitalij Kiscsenko színművész kíséri el Magyarországra. A nyitó vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció és filmismertető: 
http://urania-nf.hu/esemenyek/108/2014/05/08/moszfilm-napok-megnyito

A filmnapokon további 11 alkotást láthatnak a nézők. Ezek közül a legkorábbi Abram Room rendhagyó szerelmi háromszögtörténete, az Ágy és dívány: a némafilmkorszak végén készült művet Darvas Ferenc zongorakíséretével vetítik. A zene további három előadáson is kiemelt szerephez jut, ugyanis három zenés film is színesíti a programot. Az 1936-os Cirkusz a harmincas évek legsikeresebb szovjet zenés vígjátéka, az 1956-os Karneváli éjszaka a hruscsovi olvadás időszakának kultikus vígjátéka, az 1987-es Assza pedig a peresztrojka meghatározó rock együtteseinek zenéjére épülő melodráma. A hatvanas évek modernizmusát Elem Klimov nálunk kevéssé ismert filmszatírája, az Egy fogorvos kalandjai, valamint Szergej Bondarcsuk Oscar-díjjal is elismert monumentális alkotása, a Háború és béke képviseli a műsorban. Tolsztoj regényének adaptációját a legendás korabeli magyar szinkronnal, celluloidról láthatják a nézők, ami – különösen a mű terjedelmének ismeretében – kivételes alkalom. A retrospektív programot Sztanyiszlav Govoruhin rendezése zárja: az 1990-ben készült Így nem lehet élni sokkoló erejű dokumentumfilm a szovjet társadalom kevéssé ismert rétegeiről, alapvető ellentmondásairól. 

A Moszfilm jelenét a Fehér Tigris mellett három további játékfilm képviseli: Larisza Szagyilova Ő című társadalmi drámája aktuális témát dolgoz fel, először foglalkozik behatóan a közép-ázsiai vendégmunkások kiszolgáltatott helyzetével; a Szerelem a Szovjetunióban melodrámája az 1970-es évek világát, társadalmi rétegeit, szubkultúráját idézi meg; a Weekend pedig Louis Malle Felvonó a vérpadra című 1958-as bűnügyi filmjének modernizált orosz remake-je. A filmnapok ideje alatt az Uránia Kávéházban a Moszfilm múltját megidéző kiállítás látható.

Jegyek kedvezményes áron, 800 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

A Háború és béke vetítéseire a jegyár előadásonként 500 Ft. 

Részletes program és online jegyfoglalás:
http://urania-nf.hu/esemenyek/102/2014/05/08/moszfilm-napok

Letölthető programfüzet pdf-ben:
http://urania-nf.hu/docs/moszfilm-napok_urania.pdf 

A filmeket többségében orosz nyelven, magyar felirattal vetítik.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés