bezár
 

film

2014. 04. 30.
Cannes-ban lesz az új Mundruczó-film világpremierje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mundruczó Kornél Fehér Isten (16) című filmjét meghívta hivatalos válogatásába ("Sélection officielle") a 67. Cannes-i Filmfesztivál. A rangos válogatást több mint 1800 benevezett játékfilmből állították össze a szervezők. Az új Mundruczó-film világpremierje az "Un Certain Regard" elnevezésű programban lesz, és ez lesz az első Filmalap támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.

prae.hu

A Fehér Isten (16) a fiatal rendező hatodik filmrendezése, mely a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválon, Cannes-ban látható először. Mundruczó ezzel ötödször is bekerült a cannes-i hivatalos válogatásba, ami életkorát tekintve világviszonylatban is nagyon ritka. A világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál leglátogatottabb napján lesz a cannes-i fesztiválpalotában, az alkotók és a szereplők jelenlétében.

Mundruczó Kornél Fehér Isten (16) című filmje magyar-német-svéd koprodukcióban, a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült, vezető producere Petrányi Viktória.

A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik.

Egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni a kutyatartó állampolgároknak. Ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni kutyáját apjától, az is utcára kerül. Hagen és Lili reménytelenül keresik egymást a ködös budapesti utcákon. Miközben a lány kezd beletörődni sorsába, a kutya rájön, a nagyváros dzsungelében a túlélés egyetlen záloga, ha megszűnik lojális lenni korábbi barátai, az emberek felé. Kisemmizett fajtatársai között talál menedéket. A hontalan kutyáknak egyetlen válaszuk marad mindarra, ami velük történt: a lázadás szabadsága. Hagen a nincstelen felkelők élére áll, és a kutyák a város ellen indulnak. Bosszújuk véres és kegyetlen. Amint Lili meghallja a távolból a falka ugatását, tudja, ő az egyetlen, aki képes lehet megállítani a vérengzést...

A cannes-i filmfesztiválon bemutatott Johanna, Delta és Szelíd teremtés című alkotásokat is jegyző Mundruczó következő filmjével újra kívánja gondolni a melodráma, a thriller és a kalandfilm műfaját. "A Fehér Isten (16) című filmmel vállaltan az a célom, hogy egy szélesebb közönséget szólítsak meg a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes filmet szeretnék, ami filozófiai kérdéseket vet fel a felsőbbrendűségről és a felelősségről. Ahogyan azt J.M. Coetzee is mondja: Ez az egyetlen létező élet. Amin az állatokkal osztozunk." – idézi a kortárs európai művészet meghatározó alakjaként számon tartott 39 éves alkotó.



A Fehér Isten (16) című film forgatókönyvét Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A filmet sok izgalmas fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben többek között Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

Az 50 napos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a 200 szereplő kutya részvétele. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött, Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember, aki olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám Jerry Lee vagy a Cujo, ezúttal Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozott. A kutyákkal való együttműködés igazi kihívás volt mindenki számára. A forgatás során az alkotók megtapasztalhatták, hogy valóban a kutya az ember legjobb barátja.

A Fehér Isten (16) című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó filmje a Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Väst és a Swedish Film Institute támogatásával. A nemzetközi értékesítéssel a Match Factory foglalkozik.

Bővebb információ a fesztiválról:
http://www.festival-cannes.fr/ 

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap sajtóközleménye, 2014. április 30.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés