bezár
 

irodalom

2014. 04. 28.
Hat évtized: bulgarisztika az ELTE falai között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 60 évvel ezelőtt alapították meg a bolgár szakot, az évforduló alakalmából hétfőn és kedden az ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszéke és Bolgár Kulturális Fórum Egyesület nemzetközi bulgarisztikai konferenciát rendez.

prae.hu

 Menyhárt Krisztina, az egyesület alelnöke, egyetemi oktató, A mai bulgarisztika tudományos perspektívái című konferencia egyik szervezője az MTI-nek elmondta: a tudományos ülésszakon 77 előadás hangzik el négy szekcióban: az irodalom, a nyelvtudomány, a kultúra és a magyar-bolgár kapcsolatok kérdéseit járják körül.
    
A résztvevők hazai és külföldi egyetemek, kutatóintézetek képviselői, a 18 magyarországi előadó mellett, 47-en érkeznek Bulgáriából, 12-en pedig további 8 országból - mondta, kiemelve, hogy a legtöbb előadás - szám szerint 41 - a Nyelvtudomány szekcióban hangzik el.
    
A szakmai közönség számos fonetikai és fonológiai témát, nyelvtörténetet, frazeológiát és lexikológiát, valamint a mai bolgár nyelv aktuális grammatikai kérdéseit felvető előadást hallgathat meg a két nap alatt. Az irodalomtudományi előadások szintén széles spektrumot ölelnek fel az óbolgár irodalomtól egészen a mai bolgár irodalom aktuális kérdéseiig - emelte ki a szakember.
    
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar-bolgár kapcsolatokkal több előadás is foglalkozik, és talán ez a témakör lesz a legérdekesebb a magyar közönség számára.
    
Az előadások közül kiemelte Cselényi Istvánét, aki számba veszi a magyar-bolgár kapcsolatok eredetét és fontosabb momentumait. A két nép középkori kapcsolatainak egyik érdekes eleme, hogy több dokumentum szerint is Gavril Radomir bolgár cár magyar királylányt vett feleségül, ugyanakkor vitatott, hogy ki is lehetett ő, e témát járja körül Révész Éva - mondta Menyhárt Krisztina.
   
Ugyancsak sokak érdeklődésére tarthatnak számot szerinte a magyarországi bolgárok történetével és jelenével foglalkozó előadások. Ezek közül kiemelte a magyarországi bolgárok művelődéstörténetét felvázoló előadást, amelyet Kjoszeva Szevetla és Nagy Kiril jegyez. Megemlítette Petrovits Brigitta munkáját a közösség nyelvhasználatának sajátosságairól és Papadopulosz-Petkova Adriana elemzését a magyarországi bolgár közösség fejlődésének tendenciáiról. A magyar-bolgár párhuzamokat emeli ki a Kultúra szekció néhány előadása is, elemző módon mutatva be a közösség esküvői szokásait, az e csoportra jellemző családképet - tette hozzá Menyhárt Krisztina.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés