bezár
 

irodalom

2014. 04. 27.
Könyvfesztivál - Ulla-Lena Lundberg Jég című regényét mutatták be Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A természettel szoros kapcsolatban élő halászközösség és az ide beilleszkedő lelkészcsalád közös küzdelmét, életét és tragédiáját tárja fel az olvasók előtt Ulla-Lena Lundberg finnországi svéd írónő Jég című regénye, melyet vasárnap mutattak be XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

prae.hu

Az eredeti nyelven 2012-ben megjelent kötetet Finnország első számú irodalmi díjával, a Finlandia-díjjal is jutalmazták. A regényt magyarra Jávorszky Béla fordította, a kötet a Széphalom Kiadó gondozásában jelent meg.

Ulla-Lena Lundberg regénye önéletrajzi ihletésű szálakkal és eseményekkel átszőtt: ő maga is szigetlakóként született egy evangélikus lelkész gyermekeként. A regénybeli lelkészhez hasonlóan édesapja is fiatalon, a tengerben lelte halálát. A második világháború utáni időszakban játszódó Jég történetét a pap és családja megérkezése a Külső Szigetekre, majd három évvel később a magára maradt anya és két gyermeke elköltözése foglalja keretbe. A két hajóút közötti történetet a fiatal házaspár számára a szigetvilágban élő egyszerű emberekkel és a természeti környezettel megtalált összhang, a próbatételek, a családi örömök teszik emlékezetessé.

Lundberg a könyv bemutatóján kifejtette: bár a regény saját élete eseményeiből táplálkozik és tagadhatatlanok az összefüggések, a párhuzamok, műve mégsem autofikció. Édesapja halálakor mindössze másfél éves volt, így az ő alakja számára mindig is képzeletbeli marad. "Flaubert egyszer azt mondta, ő maga Bovaryné. Ugyanígy az én regényemben is mindenki én vagyok egy kicsit. Még a malacok és a tehenek is a részeim bizonyos szinten" - hangsúlyozta az írónő.

Mivel a könyv nagyrészt egy gyülekezet életét és küzdelmeit mutatja be, jellemző a keresztény vonások jelenléte. "A regény egy megérkezéssel kezdődik és elutazással zárul, tehát az utazás igen fontos keresztény metaforáját követi. A sokrétű történetet mindenütt átszövi a lelkésznek a gyülekezete iránt táplált szeretete, amely teológiája kibontakoztatásában is segíti" - fejtette ki Lundberg.

A Jég szerzője szerint művében tulajdonképpen két vallási rendszer fut párhuzamosan: a lelkész által közvetített tanokat kiegészíti a postás Anton által képviselt természeti emberek hite és képessége, amellyel képesek nemcsak elfogadni, hanem előre megsejteni a változásokat. "Talán ha a lelkész maga jobban figyelt volna Anton tanítására, nem lelte volna halálát a beszakadó jég alatt" - véli az írónő.

Ulla-Lena Lundberg a könyv bemutatója kapcsán egy hetet töltött Magyarországon. A finnországi svéd írónő a Kökar-szigeten született, első versantológiája 15 éves korában jelent meg. Azóta több mint húsz művet írt, köztük vers- és riportköteteket, útirajzokat, regényeket, dokumentumregényeket.

Több finn állami kitüntetés, köztük két irodalmi díj, valamint a Runeberg-díj és a Svéd Akadémia finn szerzők által alapított díjának a birtokosa.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés