bezár
 

építészet

2014. 04. 27.
Holokauszt-emlékév - Felújítják a tatai zsidó temetőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából megkezdődött a tatai zsidó temető felújítása. A munkálatokra pályázaton nyert támogatást a Mazsihisz - mondta el az MTI-nek a polgármester.

prae.hu

Michl József (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a Tatai Városgazda Kft. közmunkásokkal már felszámoltatta az elvadult növényzetet. Később kőfaragók állítják helyre a megrongálódott síremlékeket és sírkert jellegű emlékhelyet alakítanak ki a temetőben.

A Kálvária-domb mellett lévő, magas kőfallal körülvett temetőt az 1911-től 1940-ig Tatán tevékenykedett Goldberg Izidor rabbi feljegyzése szerint 1740-ben nyitották meg. Elsőként Jákob ben Jáélt temették oda. Ott nyugszik az 1911-ben elhunyt Handler Márk rabbi, az első magyar nyelvű héber nyelvtankönyv szerzője is.

A temetőben művészi értékkel bíró síremlékek a herendi porcelánt világszerte ismertté tevő Farkasházy-Fischer-család három generációjának vörös márvány és porcelánbetétes, kerámiapilléres, valamint fekete gránitból faragott síremlékei. A család 20 tagja temetkezett ide, nemcsak a városban élő Fischerek, hanem azok is, akiket származásukon, születésükön kívül a családi összetartozás kötött Tatához.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés