bezár
 

irodalom

2014. 04. 26.
Könyvfesztivál - Magyarországon játszódó regényét mutatta be Gregor Sander
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy évtizedeken átívelő szerelmet, egy budapesti találkozás történetét, jelen és múlt összefonódását állítja az alapvetően Kelet- és Nyugat-Németország egykori szétszakítottságának problémájával foglalkozó Was wäre gewesen (Mi lett volna, ha) című kötetének középpontjába Gregor Sander német író, aki szombaton mutatta be könyvét a magyar közönségnek a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon.

prae.hu

A részben Budapesten játszódó regény központi szereplője, az NDK-ban felnőtt Astrid a történet szerint 2012-ben Budapestre utazik. A magyar fővárost korábbi látogatásai révén ismerő nő összetalálkozik első szerelmével, Juliussal, aki egykor nyugatra disszidált. Találkozásuk elfeledettek hitt emlékeket szakít fel.

Sander a jelen és múlt idősíkját váltva mutatja be a fal leomlása előtti történéseket, az akkori társadalmat és a szétszakítottság által formált világszemléletet. Emellett a különböző rétegek és idősíkok összedolgozásával különböző, meglepetésekkel teli német életutakat vázol fel.

Gregor Sander húszéves volt a fal megnyitásának idején. Mint felidézte, maga is érzékelte a bezártságot.

"Az iskolai oktatásból például kimaradt Kafka. Elképzelhetetlennek tartom ezt, akkor mégis lehetséges volt. Még ma is felháborodom, ha meg akarják mondani, mit olvashatok és mit nem, mit tehetek és mit nem" - mondta az író, aki bár egyáltalán nem beszél magyarul, többször járt Budapesten könyve megírásakor.

A jelenleg Berlinben élő Gregor Sander, bár Magyarországon még kevésbé ismert, hazájában számos díjjal elismert alkotó. Első, Abwesend (Hiányzó) című regényét a Német Könyvdíj listájára jelölték, Winterfrisch (Télhal) című kötetét pedig LiteraTour Nord, majd Német Elbeszélői Díjjal jutalmazták. Magyarországra a Goethe Intézet meghívásából érkezett.

A Was wäre gewesen című kötet csupán februárban jelent meg Németországban, nagy sikerének köszönhetően már a második kiadást éri meg. Sander úgy véli, a siker titka, hogy megérinti az embereket, hat az érzelmeikre. Elmondása szerint nem nosztalgikus, a kelet-németeknek szóló könyv ez, hanem a mindenki által ismert első szerelem érzésével és örökérvényűségével foglalkozó, a történelem mozgalmas korszakában játszódó regény.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés