bezár
 

irodalom

2014. 04. 26.
Könyvfesztivál - Patrick Ness két új könyvét mutatja be Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Egy kamaszoknak szóló könyvben mindent le lehet írni, amit egy felnőtteknek szánt regényben, plusz egy jó sztori is van hozzá" - mondta Patrick Ness, akinek két regénye jelent meg magyarul a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.

prae.hu

A negyvenöt éves amerikai-brit író Soha nincs vége című ifjúsági regényét Lázár Juli fordításában a Vivandra Könyvkiadó, A daruasszony című, felnőtteknek szóló munkáját pedig Tábori Zoltán tolmácsolásában az Európa Könyvkiadó jelentette meg.

Patrick Ness az elmúlt években díjnyertes ifjúsági regényeivel lett közismert: a magyarul is olvasható Chaos Walking-trilógia harmadik kötete és a Szólít a szörny két egymást követő évben kapott rangos brit irodalmi elismerést.

A Twitter révén magyar olvasóitól is kap visszajelzéseket - mesélte Patrick Ness az MTI-nek. Szívesen használja a közösségi mikroblogot, mert élvezetesnek tartja, és miközben könyvei "komolyak", a Twitteren nyugodtan tréfálkozhat. Az Amerikából származó, de Londonban élő író elismerően szólt könyvei magyar kiadásairól, mint mondta: tervezésük tele van ötlettel, tükrözik a tartalmat és jó kézbe venni őket.

Írásaiban tetten érhető, hogy saját életére is reflektál, ezt azzal magyarázta, hogy a könyveiben magát kell adnia. "Ha nem vagyok benne, mi értelme?" - tette fel a kérdést. Elárulta, hogy regényeinek minden szereplőjéhez személyesen kötődik: "akiket nem szeretünk, azokat dehumanizáljuk".

A daruasszony George Duncan története, aki egy éjjel különleges darumadarat talál a hátsó kertjében átlőtt szárnnyal. George segít a madáron, másnap pedig megjelenik az életében a titokzatos Kumiko. Szerelmük közös alkotásban csúcsosodik ki: George ócska könyvekből vág ki figurákat, ezeket Kumiko a tollakból formázott képeinek kompozícióiban használja fel. A művek rendkívüli hatással vannak a közönségre. George azonban nem bírja elviselni, hogy miközben Kumiko az életének része lesz, ő szinte semmit sem tud szerelméről.

A daruasszony hőse, George kedves ember. Ez központi motívum a regényben, Ness szerint a kedvesség nagyon fontos, "az irodalomban kiaknázatlan terület". George története mögött egy ősi japán mese húzódik meg, amelyet a kiképzőtiszt apja munkája miatt gyerekkorában folyton költöző Ness óvodás korában Hawaiin az óvónőjétől hallott. A mesében a kapzsiság töri meg a varázst, az aktualizált és Londonba helyezett regényben George egyre többet akar tudni a szerelméről, bizonyítékot arra, hogy viszontszeretik. Az írót az érdekelte: "mi van, ha egy kedves ember magányos, mi történik, ha hibázik".

Ness minden regénye egy-egy dalhoz, zenéhez kötődik. Nem abban az értelemben, hogy magáról a dalról szól, hanem a dal fejezi ki azt a hangulatot, azokat az érzelmeket, amelyeket az olvasónak kell átélnie olvasás közben. A Soha nincs vége eredeti címét (More Than This) is egy dalból kapta.

A Soha nincs vége egy kamaszoknak szóló feszült thriller, ugyanakkor fontos morális kérdéseket felvető filozofikus írás. Főhőse, Seth amerikai tinédzser, aki a könyv elején meghal, és egy teljesen kihalt világban, Angliában ébred, ahol született. Kétségbeesve kezdi kutatni, mi célja az ottlétének.

"A Sohá-nál arra gondoltam, mi lenne, ha az ember egy nap egy teljesen üres világban ébredne. Ezt tökéletesen kifejezte Peter Gabriel More Than This című száma, amelynek első sora így szól: 'Felébredtem és sötét volt kint a világ'" - idézte fel, hozzáfűzve, hogy A daruasszonyhoz a Decembrists együttes The Crane Wife című albumának "kedves, epekedő, ugyanakkor erős dala" társul.

A Chaos Walking és a Soha nincs vége a manapság az irodalomban és a filmben is népszerű disztópia. Ness szerint a disztópia "megosztott, széthulló társadalom, ahol szigorú szabályok élnek, amiket senki sem tud igazán megindokolni, vannak barátaid, akikben megbízhatsz, de ugyanakkor el is árulhatnak, és próbálod megfejteni a titkot, hogy ki is vagy valójában. A disztópia a középiskola. Nagyon jó metaforája a kamaszkornak".

Nem akar provokálni - válaszolta azzal kapcsolatban, hogy a halál, rasszizmus, homoszexualitás vagy háború témáit felvető regényeit egyesek provokatívnak tartják. "Fiatal emberek számára írni nagy felelősség. Az a dolgom, hogy az igazat írjam. Ha az ember középiskolások írásait olvassa, azok sokkal sötétebbek, tele vannak halállal, mindenféle tabuval, mert ezek foglalkoztatják őket. Úgy érzem, felelőtlenség, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, komolyan kell venni az őket foglalkoztató kérdéseket". A Sohá-ban két fiú szerelmét ábrázolja, de mint hangsúlyozta, ez sem volt öncélú. Nem szex-, csak egy gyöngéd jelenetet akart, hogy azok, akiknek erre szükségük van, olvashassanak erről.

Ness regényei rendkívül látványosak, akciódúsak, filmként peregnek történetei az olvasó előtt. Hamarosan két munkáját is viszontláthatják rajongói a filmvásznon. A Szólít a szörny forgatókönyvét maga írta, és éppen szombaton utazik Barcelonába, ahol találkozik a készülő film rendezőjével, Juan Antonio Bayonával. Népszerű Chaos Walking-trilógiájából Charlie Kaufman ír forgatókönyvet, a rendező pedig Robert Zemeckis lesz. Ez a forgatókönyv túl nagy falat lett volna számára, és ideje sem lett volna rá, ezért adta ki a kezéből - fogalmazott.

Az író közben már újabb kamaszkönyvön és további forgatókönyveken dolgozik. "De abszolút nyitott vagyok a lehetőségekre. Teljességgel elutasítom azt, hogy bárki megmondja, miről írhatok. Nekem kell választanom, ami bármit jelenthet a regénytől a forgatókönyvön át a színdarabig. Ezt üzenem a fiatal íróknak is: sohase hagyják, hogy bárki megmondja, miről kell írniuk" - mondta Partick Ness, aki szombaton 13.30-tól dedikálja könyveit a könyvfesztiválon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés