bezár
 

irodalom

2014. 04. 23.
Új Shakespeare-könyv jelent meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legutóbbi magyar nyelvű válogatás, amely a 17. század végétől közöl szemelvényeket a változó angol, illetve nemzetközi Shakespeare-recepció történetéből, 1965-ben jelent meg. Azóta természetesen jelentősen eltolódtak a kritikai érdeklődés súlypontjai. E kötet célja, hogy általában az elmélet koraként számon tartott, a 20. század második felére eső időszak elméleti megközelítéseinek minél szélesebb körű áttekintését adja.

A könyv szerkesztőinek reményei szerint az egyetemi hallgatók, színházi szakemberek és érdeklődő olvasók számára sikerül magyarul is bemutatni, elérhetővé és taníthatóvá tenni, hogy az elmúlt három évtized jelentősebb irodalomelméleti irányzatai hogyan fordultak Shakespeare-hez, újabb és újabb elméleti-kritikai vitákra sarkallva az értelmezők közösségét.

Az első kötet azokba a strukturalizmus utáni irodalomértelmezési irányzatokba enged betekintést, amelyek feladatuknak és céljuknak a szövegek belső viszonyainak, következetlenségeinek, feszültségeinek feltárását és interpretációját tekintik.

A tanulmányok a szoros szövegolvasás (close-reading), dekonstrukció, etikai kritika és az új esztéticizmus (new aestheticism) eljárásmódjaival közelítenek Shakespeare-hez, és választott témájukat elsősorban a mű keretein belül tartják értelmezhetőnek. Ezen olvasatok középpontjában a jelentések létrejöttének elsősorban nyelvi szempontú vizsgálata áll: az a labirintus, amelyben az egymásra utalt és egymást értelmező jelentések elvezethetnek a nagyobb, az "egységes egész" megkérdőjeleződéséhez vagy egyenesen lebontásához.

Szerkesztették: Gárdos Bálint, Kállay Géza, Vincze Máté,

Szerzők: Harry Berger Jr., Stanley Cavell, Jonathan Bate, Philippa Berry, Kiernan Ryan, Russ McDonald

Fordították: Szigeti Balázs, Smid Róbert, Tóth-Czifra Júlia, Vásári Melinda, Mihálka Réka, Farkas Gergely, Kiss Kristóf

Kiadja az ELTE Eötvös Kiadó

A "Shakespeare-olvasatok a strukturalizmus után I." című kötet teljes anyaga ingyenesen letölthető az ELTE Reader digitális könyvtárból: LINK

A "Shakespeare-kritika kezdetei" című kötet teljes anyaga ingyenesen letölthető az ELTE Reader digitális könyvtárból: LINK


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés