bezár
 

színház

2014. 04. 19.
Tantermi Színházi Szemle csütörtöktől a Jurányiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a III. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A háromnapos eseményen a színházi nevelési programok bemutatása mellett kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

Szkéné színház

A III. Tantermi Színházi Projektre benyújtott versenymunkák közül a zsűri 28 programot választott ki a szemlén való bemutatkozásra - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A FÜGE Produkció 2014-ben harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát, amelynek célja olyan színházi nevelési előadások létrejöttének motiválása és továbbjátszásának támogatása, amelyek mobilitásuknál fogva alkalmasak az iskolai vendégjátékra.

A beérkezett projekteket szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagja Cziboly Ádám pszichológus, kulturális menedzser, Kis Tibor drámapedagógus, Róbert Júlia dramaturg és Ugrai István kritikus.

A kuratórium 16 olyan pályázót juttatott tovább, akik új bemutatóhoz kértek támogatást, valamint 12 pályázót, akik már meglévő előadást játszanának tovább.

A szemle versenyprogramja felvonultatja a legizgalmasabb színházi nevelési előadásokat, amelyek színes képet festenek a műfaj jelenlegi művelőiről határon innen és túl. A rendezvényen tartott beszélgetéseken a zsűri beszámol az értékelés tapasztalatairól és szó lesz a színházi nevelés magyarországi helyzetéről.

A szemle programján szerepel a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés, a MU Színház és Szputnyik Hajózási Társaság, a Káva Kulturális Műhely, a Ciróka Bábszínház, a Kerekasztal Társulás, a Manna Kulturális Egyesület, az Utcaszínházi Alkotóközösség és a Krétakör Színház produkciója is.

A részletes program a fugeprodukció.hu oldalon olvasható. A kuratórium által a szemle végén kiválasztott projektek támogatásban részesülnek.

A pályázat feltétele, hogy a színházi nevelési programokban a művészeti értéket képviselő színházi előadás és a feldolgozó munka komplex, pedagógiai célokat megvalósító módon épüljön egymásra, szerkezetében és tartalmában igazodjon a közönség életkori és pszichológiai sajátosságaihoz, valamint, hogy kifejezetten tantermi környezetben játszhatónak készüljön a produkció.

Azok között az előadások között, amelyek ezeknek a feltételeknek megfelelnek, a kuratórium összesen 20 millió forint támogatást oszt szét a Polgár Krisztina Emlékalap, a Nemzeti Kulturális Alap és az Nyílt Társadalom Intézet jóvoltából.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés