bezár
 

zene

2014. 04. 19.
Szent György-napi koncert az Országos Széchényi Könyvtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományteremtő szándékkal Szent György-napi hangversenyt rendez a Magyar Régizenei Társaság április 24-én, csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban.

prae.hu

"A tavasz, a szerelem és a szépség ünnepe" jegyében megrendezett koncerten Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész bevezetője után fellép az Ars Renata szólóének-együttes Zádori Mária, Hajdú Diána, Sziklai János, May Zoltán, Virágh László, Szabó István (lant) és Szabó Zsolt (viola da gamba) részvételével.

A műsoron ismeretlen szerzők mellett Lodovico Agostini, Balassi Bálint, Adriano Banchieri, Guillaume Costeley, Nicolas de la Grotte, Goudeaul, Sigismondo D'India, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Pindarosz, Orazio Vecchi, valamint a Magyar Régizenei Társaság elnöke és az esemény művészeti vezetője, Virágh László művei szerepelnek - olvasható a koncert ismertetőjében.

Mint a rendezők kifejtik, a magyarországi időjárás és a régmúltba nyúló világi hagyomány inkább a tavasz kibontakozásakor kívánná meg a szerelem és a szépség dicséretére szentelt ünnepi rendezvényt, mintsem a téli időszakra, sőt egyes években a nagyböjtbe eső, február 14-i Valentin-napon. A leánymentő, sárkányölő lovag, Szent György emléknapja, április 24-e a rendezők szerint megfelelő választás lehet egy ilyen ünnepi rendezvény időpontjára.

"A hagyományteremtés kulturális hátterét az ókortól a lovagkoron át a reneszánsz korig terjedő képzőművészet, irodalom, szerelemfilozófia, ezoterikus és misztikus vallási képzetek, zene és tánc, valamint a tavaszi népszokások, virágénekek, népdalok és népi táncok jelenthetik. A műsorban megteremtett tavaszi idill középpontjába a lovagi, udvari, illetve az ezt spiritualizáló petrarkista szerelemfelfogás, a nőt piedesztálra állító, szolgáló szerelem kerül, ám megszólalnak a jeles naphoz köthető népdalok is" - fogalmaznak a beharangozóban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés