bezár
 

irodalom

2014. 04. 16.
Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József kapják; az elismeréseket április 23-án adják át a szervezet budapesti székházában.

prae.hu

A díj alapítása, 2006 óta összesen 43 költőt és írót ismert el a szervezet - közölte szerdán az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel.

Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.
  
Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett Pintér Béla 1970-ben született Budapesten, a színész, zenész, drámaíró, rendező saját társulatával mutatja be a többnyire maga által írt színműveket. "A klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket alkot" - áll a dokumentumban. A gyűjteményes kötetet a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel.

Tompa Andrea Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben) című, a Kalligram Kiadónál megjelent regényéért kapja az elismerést. A kolozsvári születésű írónő második regénye két fiatal orvos-egyetemista történetét ábrázolja - olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy az önvallomásszerű könyvben lenyűgöző aprólékossággal tárul az olvasó elé az 1910-es évek modernizálódó Kolozsvárjának fizikai-eszmei forrongása, a hősök ellentmondásos kapcsolatrendszere, a monarchia végidejének, valamint az első világháborút megelőző és követő évek pazar panorámája.

Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró négy ciklusból álló Tiltott nyelv című, a Magvető kiadónál megjelent verseskötetéért kapja a díjat. Az 1938-ban született szerző a díj méltatása szerint ebben a kötetben megőrzi és továbbfejleszti sajátos hangnemét, amelyben a költő a közös beszéd emelkedettségével szólal meg, de többes száma a megsokszorozott magányé egy kopár világban.

Havasréti Józsefet Szerb Antal című monográfiájáért díjazza az Artisjus. A több mint hétszáz oldalas tanulmány a Magvető gondozásában jelent meg. Egyszerre imponálóan alapos szakmunka és klasszikus, szépirodalmi mércével is mérhető irodalmi esszé - olvasható az indoklásban.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés