bezár
 

art&design

2014. 04. 15.
Három alkotóval bővül a Várfok Galéria művészköre
Április 17-én egyszerre nyílik meg az áprilisi kiállítási program két tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Várfok Galéria áprilisi kiállítási programja három, a Galéria művészköréhez újonnan csatlakozott alkotó bemutatkozó kiállítása lesz: egy este keretén belül nyílik meg Jovanovics Tamás és Keserü Károly közös tárlata a Galéria nagy terében zen(e) címmel, illetve a Project Roomban Bakonyi Bence személyével újabb taggal bővül a Várfok Galéria fotográfusainak köre.

prae.hu

Jovanovics Tamás és Keserü Károly zen(e) című kiállításának megnyitójára 2014. április 17-én, csütörtökön 19 órakor kerül sor a Várfok Galériában. A kiállítást Keserü Katalin művészettörténész nyitja meg. Ugyanezen a napon, 2014. április 17-én, 18.30-kor a Várfok Project Roomban Bakonyi Bence Észlelés című kiállítása nyílik meg. A tárlatok 2014. április 18. és május 17. között tartanak nyitva, keddtől szombatig, 11 és 18 óra között látogathatóak.

Információ:

Jovanovics Tamás & Keserü Károly
zen(e)


Jovanovics Tamás és Keserü Károly életműve és művészi útja sok hasonlóságot rejt magában. Kezdve azzal, hogy mindketten otthonosan mozognak a nagyvilágban, hosszú ideig éltek külföldön, ott is ismerték meg egymást és alkotásaik is eddig leginkább külföldön voltak láthatóak. Magyarországi jelenlétük csak az elmúlt néhány évben kezdett felerősödni és rendszeressé válni.

Jovanovics Tamás (1974, Budapest) művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az Aix-en-Provence-i Université de Provence-on és a londoni Slade School of Fine Arton végezte. 2009-ben elnyerte a milánói Premio San Fedele kurátori különdíját és szintén ebben az évben három hónapos ösztöndíjjal a New York-i Harlem Studio Fellowship Artist in Residence programján vett részt. Rendszeres jelleggel állít ki Londonban, Milánóban és Bécsben, ezenkívül számos nagyvárosban (Berlinben, Brüsszelben, Moszkvában, New Yorkban, Rómában) láthatta már a közönség munkáit. Legújabb kiállítása épp a napokban nyílt meg a Kiscelli Múzeumban.

Keserü Károly (1962, Budapest) 1987-ben emigrált Ausztráliába. Itt végezte képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne Universityn és a Victorian College of the Artson. 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti díját, a Samstagot, melynek köszönhetően Londonban folytathatta tovább tanulmányait, ahol a Saint Martins College of Artson szerezte meg mester diplomáját. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália-, Amerika- és Európa-szerte. Londoni galériájának, a Patrick Heide Contemporary Artnak köszönhetően rendszeres szereplője az európai nemzetközi művészeti vásároknak.

Jovanovics Tamás és Keserü Károly most nyíló közös kiállításával a Várfok Galéria tere éteri magasságokba emelkedik. Színes pontok és vonalak geometrikus hálózata szövi át a helyet, a gesztusokban repetitív zenei ritmusok konstans lüktetése földöntúli dallamok hullámait hozza. Az évezredekre visszamenő, legősibb és legegyszerűbb kifejezési formákon alapuló munkák a 20. századi absztrakt geometrikus tendenciák méltó örökösei. Akár a többszörös gyantarétegben fixált cérna-négyzethálót és színes pöttyeit, akár a színes ceruzavonalak párhuzamos vagy egymást metsző hálózatát nézzük, mikrokozmoszok tanúi vagyunk, melyek a végtelenbe tágulva egzisztenciális létkérdések, örök igazságok és személyes univerzumok médiumai. A mértani kiérleltségben meglepő módon ott a színek játékos szabadsága, a repetitív munkában az elmélyülés öröme, mely a kompozíciók súlytalanságához vezet. Mintha mi sem lenne természetesebb annál, amit látunk. Otthonosság kerít hatalmába, az örök kérdésekre várt válaszok megsejtése és az ezzel járó érzet, hogy a létezés könnyű is lehet.

Megnyitó:
Várfok Galéria
1012 Budapest, Várfok u. 11.
2014. április 17., csütörtök
19.00 és 21.00 óra között

A kiállítást Keserü Katalin művészettörténész nyitja meg.

A kiállítás nyitva:
2014.04.18 – 2014.05.17.
kedd-szombat 11 és 18 óra között


Bakonyi Bence
Észlelés


A Várfok Project Room legújabb kiállítása a Várfok Galéria művészköréhez újonnan csatlakozott fiatal fotográfus, Bakonyi Bence legújabb sorozatát mutatja be Észlelés címmel.

Bakonyi Bence (1991, Keszthely) Észlelés című sorozata, mely pár hónapja egy hongkongi galériában került először bemutatásra, 2013-ban készült a Góbi sivatagban. Kína után most a hazai közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni a huszonhárom éves, MOME-n éppen diplomázó alkotó legújabb munkáit.

Észlelés, a valóság érzékelése, az egyén közösséghez és környezethez való viszonya kerül itt kibontásra letisztult, festői kompozíciók keretében. Betonutakkal szabdalt, kamerával megfigyelt, mégis végtelen, tágas fehérségbe vesző sivatagi táj tárul elénk, benne kínai turisták színes, egymást hangyamódra követő csoportjaival. Abszurditás és rácsodálkozás.

Bakonyi Bence egy évet töltött Ázsiában, ezen belül öt hónapot Kínában, a Shanghai Normal University fotográfia szakán ösztöndíjjal. Mindvégig a kínai emberek mentalitását és nehezen megközelíthető, zárt világát kutatta, mely kísérletei az Észlelés sorozatában összpontosultak.

A képeket nézve tanúi lehetünk az individuum teljes feloldódásának, kontrollálhatóságának a tömeg lélektanában, valamint a fejlett civilizációk határokat nem ismerő terjeszkedésének, mely még az eddig korlátlannak hitt sivatagra is kiterjeszti hatalmát. Mégis, a képek negatív végkicsengése elmarad, a színes alakok elégedettségét látva tudatosul bennünk, ez a természetes közeg számukra. Így lesz úrrá derültség a befogadón is, amint kétkedve szemügyre veszi a részleteket: az emberek színes láncolatát, a távolba vesző tevekaraván tovatűnő vonalát, a bérelt narancssárga csizmák rikító foltjait, a betonutak architektúráját, melyek mind izgalmas kontrasztot alkotnak a sivatagi homok mindent körülölelő megfoghatatlan halmazával és a szürrealitás mezsgyéjére sodorják a kompozíciókat.

Megnyitó:
Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2014. április 17.,csütörtök 
18.30 és 20.30 óra között

A kiállítás nyitva:
2014.04.18 – 2014.05.17.
kedd-szombat 11 és 18 óra között
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés