bezár
 

film

2014. 04. 14.
Borgman: premier előtti vetítés, szoboravató és dedikálás a Művészben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Borgman című, cannes-i versenyprogramban bemutatott holland film egy héttel az országos bemutató előtt, április 17-én, csütörtök este látható először Magyarországon a Művész moziban. A nyilvános premier előtti vetítésen résztvevőknek a szervezők más izgalmakat is tartogatnak.

prae.hu

A 19 órakor kezdődő vetítés előtt, 18 órakor a filmet forgalmazó Mozinet Kft. vezetője leleplezi a bemutató alkalmából készült hollandkertész-szobrot, az alkotást készítő Kótai Móna társaságában. 18.10-től 19 óráig pedig a Borgman magyar plakátját rajzoló Merényi „Grafitember” Dániel, a Napirajz alkotója dedikálja a film plakátjait.

A jegyek a Művész mozi pénztárában (1066 Budapest, Teréz krt. 30.), illetve a www.muveszmozi.hu oldalon vásárolhatók meg. A mozi minden jegy mellé egy dedikálható plakátot, illetve egy zacskó cementet ad ajándékba.

A Borgman április 24-től látható országosan a mozikban.



Borgman 
Színes, holland-belga film
Rendezte: Alex van Warmerdam
Forgatókönyv: Alex van Warmerdam
Fényképezte: Tom Erisman
Producer: Marc van Warmerdam
Zene: Vincent van Warmerdam
Vágó: Job ter Burg
Főszereplők: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam
Hossz: 113 perc
Országos bemutató: 2014. április 24.
Magyarországon forgalmazza a Mozinet.
Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Az utóbbi évek legsötétebb humorú filmjében a gonosz egyenesen a föld alól érkezik, a csavargó Borgman (Jan Bijvoet – Alabama és Monroe) személyében. Bekopogtat egy holland mintacsalád házának ajtaján, és amikor már puszta megjelenésével képes viszályt szítani a férj (Jeroen Perceval – Bikanyak) és felesége (Hadewych Minis – Csak egy nap az élet) között, rögtön tudja, hogy jó helyen jár.

Alex van Warmerdam kultrendező (Északiak, Grimm, Pincér, Emma Blank utolsó napjai) legújabb botrányfilmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált – 38 év után ez volt az első holland alkotás, amelyet itt mutattak be. Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédiát a kritikusok egyaránt hasonlítják Luis Buñuel, David Lynch és Michael Haneke alkotásaihoz, egy olyan különlegesen egyedi film született, amely vérfagyasztóan őszinte és bűnösen szórakoztató képet fest korunk értékvesztettségéről.

Fesztiváldíjak:
Palicsi Európai Filmfesztivál – Legjobb film, Haifa Nemzetközi Filmfesztivál – Legjobb film, Holland Filmfesztivál – Legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő, Strasbourgi Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film, Athéni Nemzetközi Filmfesztivál – Életműdíj, Lundi Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film, Sitges Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja - Életműdíj

Hollandia Oscar-nevezettje – 2014

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés