bezár
 

irodalom

2008. 11. 27.
Mégis volna nemzetkarakter?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miként jelenik meg a nemzeti jelleg, a nemzet fogalma az egyes tudományok területén? - ezekre a kérdésekre keresték a választ neves irodalomtörténészek, közgazdászok, szociológusok és más szakemberek azon a három évvel ezelőtti konferencián, amelynek anyaga A nemzeti tudományok historikuma címmel tanulmánykötetben látott most napvilágot.

prae.hu

A konferenciát 2005 novemberében a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány Kölcsey Intézete, az MTA Irodalomtudományi Intézetének Illyés Gyula Archívuma, az ELTE XVIII-XIX. századi magyar irodalomtörténeti tanszéke, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem klasszikus magyar irodalomtörténeti tanszéke rendezte.

Mint a tanácskozáson elhangzott, a történettudományok legújabb kori fejlődése szorosan összefonódik a modern (polgári) nemzetek, illetőleg nemzetállamok kialakulásával. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a polgári nemzetté válás folyamatában teremtődtek meg az új bölcsészet-, művészet- és társadalomtudományi diszciplínák létrejöttének intézményi feltételei, hanem azt is, hogy a nemzet fogalmához/eszméjéhez tapadó - létszemléletet és értékpreferenciákat tartalmazó - előfeltevések alapvetően meghatározták a modern humán stúdiumok programját és módszertanát.

"A nemzeti paradigmát alkotó tudományok azonban - e pozitív történelmi szerepük ellenére - ma nem folytathatják jelentős korrekciók nélkül sem módszertani, sem értékszemléleti hagyományaikat. A korrekciót egyszerre indokolják tudománytörténeti fejlemények, radikális társadalomtörténeti és politikai változások. Felmerül a kérdés: Milyen régi és új megfontolások, elvek, értékek igazolhatják a radikális változások közepette a 'nemzeti narratíva' létjogosultságát? Hogyan függenek össze a tudomány- és oktatáspolitika stratégiai döntései a 'nemzeti tudományok' önértékelésének krízisével, szerepének módosulásával? Lehet-e nemzettudomány? Lehet-e a napfényt globalizálni? Volt-e, van-e magyar közgazdasági iskola?" - összegzi az MTA közleménye a konferencia előadásainak legfontosabb következtetéseit.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés