bezár
 

film

2014. 04. 13.
Mit láthatunk a huszadik Lengyel Filmtavaszon?
2013. április 24-30., Művész mozi, 1066 Budapest, Teréz körút 30., Lengyel Intézet, Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 24. és 30. között ismét elérkezik a lengyel film ünnepe: a Lengyel Intézet és a Budapest Film Zrt. közös szervezésében, a Művész moziban kezdetét veszi a XX. Lengyel Filmtavasz.

prae.hu

A szervezők örömmel üzenik az idei válogatásról, hogy évek óta nem volt ilyen erős a mezőny: a Filmtavasz alkotásai együtt közel száz díjjal büszkélkedhetnek, rengeteg hazai és nemzetközi elismerésben részesültek, Montreáltól Londonig. A vetítések kedvezményes áron (vagy ingyen: Papusza) látogathatók.

Az eddigi évekhez hasonlóan, idén is érkeznek vendégek: Maciej Pieprzyca és Bodo Kox filmrendezők, valamint Antek Pawlicki színész.

Az egyik legrégebbi magyarországi fesztivál ebben a jubileumi évben meglepetéssel is készült: ráadásként, nézői szavazatok alapján az eddigi lengyel filmmustrákon szereplő legnépszerűbb 5 filmet ismét megtekintheti a hazai közönség (Imagine, 80 millió, Egy lökött egy napja, Mennyegző 2004, Minden, mit szeretek), ezek vetítésére a Lengyel Intézetben kerül sor, a belépés ingyenes.

Lengyel Filmtavasz a Facebookon:
https://www.facebook.com/Lengyelfilmtavasz?fref=ts 

A Lengyel Filmtavasz programja, részletek és jegyinformáció:
http://muveszmozi.hu/programok/xx-lengyel-filmtavasz 
http://polinst.hu/node/9581





XX. Lengyel Filmtavasz
A filmek


IDA
rendezte: Paweł Pawlikowski
forgatókönyvíró: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
fényképezte: Ryszard Lenczewski, Łukasz Zal
zene: Kristian Eidnes Andersen
gyártó: Opus Film
szereplők: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik



A fekete-fehérben forgatott film 1956 játszódik. Ida egy fiatal novicia, aki fogadalomtétel előtt felkeresi egyetlen életben maradt rokonát, édesanyja testvérét. Wanda Gruz negyvenes éveiben járó, alkoholista, láncdohányos, még leépültségében is erotikusan vonzó asszony, aki az ötvenes évek elején nagyhatalmú ügyészként a Honi Hadsereg számos, a szovjetvilág ellen harcoló vezetőjét küldte bitóra. Ám Vörös Wanda, ahogy egykoron hívták, '56 után kegyvesztetté vált. Ida és Wanda akkor találkoznak egymással,amikor mindketten útelágazáshoz érkeznek: identításuk és jövőjük meghatározásához pontos önképre, a múlt tisztázására van szükségük. Ida csak most tudja meg, hogy zsidó, a neve Ida Lebenstein, kinek szüleit a német megszállás alatt megölték, így került árvaként az apácákhoz. Wanda természetesen tudott róla, de nem vette magához. A családtörténet megismerése kölcsönös tanulás, melynek során nénje megismerteti a lánnyal az élet profán misztériumát, míg őmaga arra kényszerül, hogy Ida romlatlanságának tükrében számot vessen önmagával.
Vetítés:
2014. 04. 25. / 19:00



ÉLNI JÓ! / CHCE SIĘ ŻYĆ
rendezte: Maciej Pieprzyca
forgatókönyvíró: Macieju Pieprzyca
fényképezte: Pawł Dyllus
zene: Bartosz Chajdecki
gyártó: Studio Filmowe Tramway
szereplők: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik



Maciej Pieprzyca Élni jó című filmjének hősét, Mateuszt már születése pillanatában paralízissel sújtotta a teremtő, a doktorok semmi jóval nem kecsegtettek, ám a szülők szeretetteljes és odaadó munkája végén kiderült, hogy gyönge testhez tiszta értelem és nagy lélek társul. A valós történet alapján készült film a főhős visszaemlékezése révén idézi fel Mateusz életének szakaszait. Nem csoda történik, a testi adottságokat nem lehet semmissé tenni, de az édesapa vezérigéjét (nem feladni!) követve a fiú és segítői, a szülők, a testvérek, a barátok, az ápolók emberfeletti erőfeszítéssel elérik, hogy Mateusz eljusson lehetőségei határáig, s a történet végén a csillagos égre tekintve kimondja: élni jó! S amikor sokadszorra látjuk az esendő testet csúszva-mászva koordinálni akaró embert, pirulás nélkül mondhatunk-e mást, mint ugyanezt?
Vetítés:
2014.04.24. / 19:00
2014.04.28. / 17:00



LÁNY A SZEKRÉNYBŐL / DZIEWCZYNA Z SZAFY
rendezte: Bodo Kox
forgatókönyvíró: Bodo Kox
fényképezte: Arkadiusz Tomiak
zene: Joanna Halszka Sokołowska, Filip Zawada
gyártó: WFDiF
szereplők: Wojciech Mecwaldowski, Piotr Głowacki, Magdalena Różańska, Eryk Lubos



A lengyel Rain Man. A film Jacek, a testvére, Tomek, és Magda történetét meséli el. Mindegyik szereplő a maga sajátos módján elidegenedett és magányos. Tomek savant-szindrómás, ami elkülöníti őt a társadalomtól. Jacek online társalgásokra szűkítette le a társas kapcsolatait. A film a magány, a névtelenség és az elidegenedés jellegzetességeire összpontosít, a személyes választástól az emberfeletti mentális képességekig, amelyek szokatlan viselkedést eredményezhetnek.
Vetítés:
2014.04.30. / 19:00



PAPUSZA
rendezte: Joanna Kos Krauze, Krzysztof Krauze
forgatókönyvíró: Joanna Kos Krauze, Krzysztof Krauze
fényképezte: Krzyszto Ptak, Wojciech Staroń
zene: Jan Kanty Pawluśkiewicz
gyártó: Argomedia
szereplők: Jowita Brudnik, Antoni Pawlicki, Zbigniew Waleryś



A Papusza című alkotás a múlt század egyik legnagyobb roma költőnőjének, Bronislawa Wajsnak (1908-1987), közismertebb nevén Papuszának állít emléket. A több évig tartó, rendkívűl alapos előkészület után romani nyelven leforgatott film nem az életrajzot mondja fel, hanem költőileg és zeneileg megformált sorsot ábrázol: az istenáldotta tehetséggel megvert, öntörvényűségre kényszerített ember pokoljárását és felmagasztosulását. A szerzők néprajzi és történelmi hitelességgel támasztottak fel egy eltűnt világot, amelyből Papusza vétettet, amelyben minden tiltás ellenére megtanult írni és olvasni, amelynek ő adott rögzített irodalmi formát, és amely ezért árulónak tekintette és magánnyal bűntette.

Ez az első roma nyelvű lengyel film.
Vetítés:
2014.04.26. / 18:00


FAKABÁTOK / DROGOWKA
rendezte: Wojciech Smarzowski
forgatókönyvíró: Wojciech Smarzowski
fényképezte: Bartosz Bieniek, Piotr Sobociński jr.
zene: Mikołaj Trzaska
gyártó: Film It
szereplők: Bartłomiej Topa, Arkadiusz Jakubik, Eryk Lubos, Marcin Dorociński



A Fakabátok, Wojtek Smarzowski tavalyi filmje hét közlekedési rendőr életét meséli el. Munkán kívül is barátkoznak, szeretik a gyors kocsikat és a szép nőket, valamint közös vállalkozásokba fognak. Látszólag ez a kis, zárt világ tökéletesen működik, de amikor furcsa körölmények között az egyikük meghal, a helyzet nagyon is megváltozik. Annál is inkább, mert az egyiküket vádolják a szörnyű gyilkossággal. Ryszard Król, mialatt tisztázni próbálja magát, egyre több titokra bukkan a hatalom magasabb szintjein is.
Vetítés:
2014.04.29. / 19:00



JEGY A HOLDRA / BILET NA KSIEZYC
rendezte: Jacek Bromski
forgatókönyvíró: Jacek Bromski
fényképezte: Michał Englert
zene: Kristian Eidnes Andersen
gyártó: Jacek Bromski Produkcja Filmowa
szereplők: Mateusz Kościukiewicz, Filip Pławiak, Anna Przybylska, Krzysztof Stroiński



Egy történet fiatalságról, barátságról és szerelemről, sok-sok korabeli zenével.

1969 évet írunk. Adamot, aki egy dél-kelet lengyel kisvárosban lakik, behívják katonának a Haditengerészethez. Antekkel, a bátyával átutazzák az országot, mert a testvére embert akar faragni az életet még nem ismerő Adamból. Sok-sok kaland után bekövetkezik a váratlan finálé. Kellemes vígjáték arról az időről, amikor mindekinek a nagy Polski volt a legnagyobb álma.
Vetítés:
2014.04.27. / 19:00



KINEK A NEVÉBEN? / W IMIĘ...
rendezte: Małgorzata Szumowska
forgatókönyvíró: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
fényképezte: Michał Englert
zene: Kristian Eidnes Andersen
gyártó: Mental Disorder4
szereplők: Andrzej Chyra, Matuesz Kościukiewicz, Łukasz Silmlat, Maja Ostaszewska



Szumowska közel másfél évtizede van a pályán, eddigi munkáiban női sorsok rendhagyó, nemegyszer extravagáns látásmódú megfigyelőjeként vívott ki rangot magának (A lepkeszárny érintése, 33 jelenet egy nő életéből, Szex felsőfokon). A látásmód eredetisége megmaradt, ám most tematikát váltott, s egy homoszexuális pap vállára rakta a keresztet.

Adam atya átvesz egy Isten háta mögötti egyházközösséget. Közösségi házat hoz létre hányatott sorsú fiúknak. A helyiek értékelik az erőfeszítéseit, és befogadják maguk közé. Mindenki közel akar kerülni hozzá, táplálkozni a lelkesedéséből és az energiájából, de senki nem tudja, hogy Adam atya titkot rejteget. Amikor találkozik egy kiközösített, különc és csöndes fiatalemberrel, Adam atya rákényszerül, hogy szembenézzen egy rég elfelejtett teherrel és szenvedéllyel. Ahogy a falubeliek legrosszabb gyanúja beigazolódik, Adam atya nyilvánvaló ellenséggé válik.
Vetítés:
2014.04.28. / 19:00

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés