bezár
 

irodalom

2014. 04. 12.
Haydn-Esterházy ősbemutató a BMC-ben: Hét utolsó szó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy Péter új irodalmi betéteivel adják elő Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című művét április 16-án a Budapest Music Centerben (BMC).

prae.hu

Haydn egy andalúziai város, Cádiz felkérésére 1785-ben komponálta Krisztus hét utolsó szava a keresztfán (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) című művét, amely eredetileg a cádizi püspök prédikációjával hangzott el a húsvéti liturgia részeként.

A fiatal karmester, Dubóczky Gergely ötlete és koncepciója alapján a zenemű hamarosan kétféle előadásban csendül fel Magyarországon: szombaton a Gödöllői Szentháromság-templomban Szecsődi Péter plébános prédikációjával, április 16-án este pedig a BMC-ben. Utóbbi különleges ősbemutató lesz Hét utolsó szó címmel, hiszen Dubóczky Gergely felkérésére Esterházy Péter kísérő szöveget írt a Haydn-muzsikához, amelyet Mácsai Pál és Kerekes Éva ad elő.

A zenét mindkét előadáson a rangos magyar szimfonikus zenekarok - NFZ, BFZ, Concerto Budapest - tagjaiból és más, fiatal muzsikusokból álló Budapest Sound Collective játssza Dubóczky Gergely vezényletével.

A darab bevezetőre, hét szonátára és egy "földrengés" tételre oszlik, utóbbi kivételével mind lassú tétel; a szonáták között hangzanak el a szövegbetétek - olvasható a szervezők beharangozójában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés