bezár
 

irodalom

2014. 04. 11.
Publishing Hungary – Fellowship program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassi Intézet a Publishing Hungary program keretén belül 2014. április 11–14. között nemzetközi fellowship programot szervez a PIM - Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Irodával közösen, melyen tíz kiadóigazgató vagy főszerkesztő vesz részt a világ minden tájáról, Tajvantól Kínán át Kanadáig és Ausztráliáig.

prae.hu

A szervezők célja, hogy a kiadói szakemberekkel megismertessék hazánk kultúráját, könyvkiadását, kiadóit, szerzőit, fordítóit és könyves szakembereit. 

A program négy napos, melynek során a résztvevők előadásokat hallgatnak a magyar nyelvről, a Publishing Hungary programról, a magyar könyves szervezetek munkájáról, a fordítástámogatási programról, és személyesen is megismerkedhetnek szerzőkkel, kiadókkal, valamint kiállításra, koncertre látogatnak el.


Résztvevők:

Amy Hundley (Grove Atlantic, Egyesült Államok)

Amy Hundley a Grove Atlantic Kiadó vezető szerkesztője és külföldi jogokért felelős vezetője. A kiadó közepes méretű független amerikai kiadó, az amerikai és külföldi szépirodalom mellett krimik, narratív non-fiction, történelmi művek, biográfiák tartoznak a profiljába. Ágota Kristóf könyveit is ők jelentették meg az Egyesült Államokban. Amy Hundley Jim Harrisontól kezdve, Anne Enrighton át Catherine Millet-ig rengeteg szerzővel dolgozott együtt. A Grove Atlantic külföldi jogok felelőseként volt már meghívott fellow a Frankfurti, Jeruzsálemi, Turini Könyvvásárokon, de Lengyelországban és Franciaországban is.
(http://www.groveatlantic.com/)


Penny Hueston, Michael Heyward (Text Publishing, Ausztrália)

Michael Heyward igazgató, Penny Hueston vezető szerkesztő az ausztrál Text Publishingnél. Felnőtt- és ifjúsági szépirodalommal foglalkoznak. Szerzőik közé tartozik többek között Graeme Simsion, Helen Garner, Yann Martel, David Levithan, S. J. Watson vagy Herman Koch. Vannak holland, német (pl. Sascha Arango), brit (pl. Catherine Chanter), olasz (pl. Diego Marani, Elena Ferrnate), francia (pl. Anne Sinclair) és kínai (pl. Yan Lianke) szerzőik is, és érdeklődnek a magyar irodalom iránt is.
(http://textpublishing.com.au)


Emmanuelle Collas (Galaade Editions, Franciaország)

Az Emmanuelle Collas által 2005-ben alapított Galaade évente 15-20 címet jelentet meg, szépirodalmat, minőségi szórakoztató irodalmat és non-fictiont vegyesen. Az ismertebb és a francia írók mellett olyan új külföldi szerzők is érdeklik őket, akik még nem jelentek meg franciául, továbbá esszéket is adnak ki (például Edouard Glissant és Patrick Chamoiseau Barack Obamához írt nyílt levelét). Aktuálisan megjelent/megjelenés előtt álló szerzőik között van Philippe Di Folco, Pierre Puchot, Vladimir Bajac, Mat Geerk, Hakan Gunday, Kristien Hemmerechts és Simon Garfield. Rubin Szilárd Csirkejátéka az eddigi egyetlen magyar címük.
(http://www.galaade.com/)


Eric Visser (De Geus, Hollandia)

Az 1983 óta működő független De Geus kiadót Eric Visser alapította, és mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egy igazi multikulturális, többféle irodalmat felölelő kiadóként működjön. A mai napig több, mint 20 különböző nyelvről, 50 országból fordítottak le hollandra és adtak ki műveket. Külön figyelmet szentelnek a női írók bemutatásának. Szerzőik közé tartozik Herta Müller is. Magyar irodalmat eddig nem adtak ki.
(http://www.degeus.nl/)


Nermin Mollaoglu (Kalem Agency, Törökország)

A Kalem Agency török írókat képvisel külföldön, valamint több kiadó és ügynökség alügynökeként működik a török piacon. Elsősorban szépirodalommal és szórakoztató irodalommal foglalkozik, de címei között előfordulnak non-fiction könyvek is. Magyar szerzők közül Grecsó Krisztián, Spiró György, Rubin Szilárd, Bartis Attila, Rakovszky Zsuzsa és Tompa Andrea jogait adták el.

Az ügynökség szervezi Törökország egyetlen nemzetközi könyves fesztiválját, az ITEF-Istanbul Tanpinar Literature Festivalt.
(http://www.kalemagency.com/)


Charlotte Werner (Albert Bonniers Förlag, Svédország)

Nádas Péter (Párhuzamos történetekMinotaurus) és Márai Sándor (Eszter hagyatéka, A gyertyák csonkig égnek) svéd kiadója az Albert Bonniers, mely Svédország egyik legrégebbi, legpatinásabb kiadója. Kortárs szerzőik között van Dan Brown, Paul Auster, Joyce Carol Oates, Chimamanda Ngozi Adichie, Thomas Pynchon, Carlos Ruiz Zafón, Nora Roberts, Salman Rushdie, Javier Marías, Milan Kundera.
(http://www.albertbonniersforlag.se/)


Sarah MacLachlan (House of Anansi, Kanada)

Sarah MacLachlan az 1967-ben alapított House of Anansi vezetője, amely többek között Margaret Atwood, Matt Cohen, Michael Ondaatje, Erín Moure, George Grant és Northrop Frye kiadója. Nemcsak prózai művekből van hosszú backlistjük, versesköteteket és drámákat is megjelentetnek. Szeretnék magyar szerzővel is bővíteni a számos más nyelvről fordított könyveik listáját.
(http://www.houseofanansi.com/)


Gong Qi (Horizon Media, Kína)

A Horizon Media külföldi szerzői jogokért felelőse Gong Qi, mely kiadó eddig Esterházy Péter és Nádas Péter két-két művét, valamint Dalos György 1985-ét jelentette meg kínai nyelven. A 2002-ben alapított, dinamikusan növekvő kiadó világszerte a legnagyobb könyvkiadókkal és ügynökségekkel áll kapcsolatban, és bestsellerektől kezdve klasszikus irodalmon át filmmel, művészetekkel foglalkozó könyvekig széles skálán mozognak a kiadványaik. Legújabb megjelenő könyveik között lesznek John Williams, Tomas Gösta Tranströmer, Thomas Bernhard, de Orhan Pamuk művei is.
(http://www.wenjingbook.com/)


Emily Ching-Chun Chuang (Emily Publishing, Tajvan)

A 2012-ben indult céggel Emily Chin-Chun Chuang célja az volt, hogy addigi tapasztalatát a könyvkiadásban a saját elképzelései szerint kamatoztathassa. Évi 24 könyv megjelentetése a célja, első címei amerikai, kanadai, ausztrál, francia, olasz, mexikói és japán szerzők művei közül kerülnek ki, például: Joakim Zander, Fausto Brizzi, Suyoung Kim, Paul Gallico & Suzanne Szasz, Fumio Obata.
(http://emilypublishing.pixnet.net/blog)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés