bezár
 

art&design

2014. 04. 09.
Bicikliváros - Kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti és a szabadkai kerékpározás történetét mutatja be tárgyak, szövegek és fotók segítségével a Bicikliváros című kiállítás, amely hétfőn nyílik a budapesti Néprajzi Múzeumban.

prae.hu

 A szeptember 28-ig látogatható Bicikliváros. Szabadka - Budapest című tárlat a történeti vonatkozások feltárása mellett azzal is foglalkozik, hogy egy hétköznapi jármű miként válik különböző közösségek, szubkultúrák meghatározó jegyévé - közölte a múzeum az MTI-vel.

A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben rendezték A biciklisek városa - A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítást, amely áprilistól a Néprajzi Múzeumban lesz megtekinthető a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató anyaggal együtt. A két különálló, de egymástól elválaszthatatlan tárlat elsősorban a városi kerékpározás bemutatását, népszerűsítését tűzte ki célul, emellett társadalmilag érzékeny témákat is felvet.

A Bicikliváros tárgyak, szövegek és fotók segítségével ismerteti meg a közönséggel a kerékpározás történetét a 19. század második felétől kezdve. A klubok, sportesemények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kap a Partizán Kerékpárgyár, Weiss Manfréd és a Csepel gyár története, valamint a különböző mesterek, boltok, javító- és építőműhelyek megjelenítése is.

Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy a 20. században a kerékpár hogyan vált munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé.

A kiállításnak fontos része a kortárs városi biciklis kultúra bemutatása, amelynek mérföldköve volt a Critical Mass Budapest elnevezésű, 2004-ben indult kerékpáros demonstráció. Hasonló szerepet tölt be az évenként megrendezett szabadkai biciklis felvonulás, a Trimbi is.

A tárlat létrejöttét és a kapcsolódó programok megszervezését városi biciklis szervezetek, közösségek és egyének is segítik.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés