bezár
 

zene

2014. 04. 04.
Öt szín: Tűzvörös
Pannon Filharmonikusok - 2014. április 11., péntek, 19.30, Művészetek Palotája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A pokol tüzével játszik" a Pannon Filharmonikusok 2014. április 11-én, 19.30-kor a Művészetek Palotájában. A zenekar színekről elnevezett idei hangversenysorozatának negyedik állomásán a tűzvörös démoni árnyai perzselik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadát.
A telt házas nézőtér borzongását a kiváló szólisták játékán túl egyfelől Muszorgszkij kivételes tehetsége garantálja, mely a boszorkányok világának sötét tónusait hátborzongatóan hatásos zenei megjelenítéssel vitte tökéletesre.

A boszorkányszombatot témaként feldolgozó Éj a kopár hegyen című szimfonikus műben a sötétség szellemeinek ijesztő világát a Sátán feltűnése tetőzi be, ám Rimszkij-Korszakov hangszerelése nyomán harangszóra végül nyugalom költözik a koncertterembe, hogy Beethoven Hármasversenyével és Dvořak Klid című művével helyet kapjon némi közbevetett derű és a boldogság.

A pokol gondolata azonban mindvégig ott kísért majd, a hangversenyen ugyanis pokolian kiváló szólistákkal lép színpadra a Pannon Filharmonikusok. A 2014-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Baráti Kristóf álla alatt hegedűje, a pécsi származású Várdai István vállán gordonkája, a virtuóz játékáról jól ismert Várjon Dénes keze alatt pedig a zongora izzik. A három kivételes művész világszínvonalú szólójátéka a biztosítéka annak, hogy a koncert tűzvörös tónusa a hangverseny egészét megfesti.

Baráti Kristóf és Várdai István

A koncert zárásaként Sztravinszkij Tűzmadár szvitjében egy időre visszatérnek még a pokol szörnyei, így foglalva "illő" keretbe a pécsi zenekar vöröslő koncertjét.

A Pannon Filharmonikusok tizenegyedik évada tart fenn bérletsorozatot a budapesti Művészetek Palotájában. A 2013/2014-es évadban minden alkalommal a képzőművészettel "karöltve" lép a fővárosi kultúrpalota színpadára.

A pécsi társulat 2013-ban kezdett kivételes együttműködésbe a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A közös gondolkodás mentén az alapítvány a zenekar valamennyi koncertjére rendelkezésre bocsátja gyűjteménye egy olyan darabját, mely kortárs alkotó munkáját dicséri.

2014. április 11-én a Tűzvörös című koncerten Hencze Tamás: Kis diptichon című képe látható majd kiállítva a Művészetek Palotája első emeletén. Az együttműködés célja bemutatni zene és a képzőművészet rendkívül inspiratív és termékeny kapcsolatát.

Hencze Tamás: Kis diptichon (a PFZ sajtófotója)

Hencze Tamás: Kis diptichon

 
A műsoron:

Öt szín: Tűzvörös
2014. április 11., 19.30, Művészetek Palotája
 
Muszorgszkij:          Éj a kopár hegyen
Beethoven:              Hármasverseny
Dvořak:                   Klid (Csendes erdők)
Sztravinszkij:          A tűzmadár – szvit (1919)
 
Közreműködik:       Baráti Kristóf – hegedű,
                             Várdai István – gordonka,
                             Várjon Dénes – zongora
Vezényel:              Vass András


A bérletsorozat Aranyokker címet viselő zárókoncertjét 2014 május 16-án adja a Pannon Filharmonikusok.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés