bezár
 

zene

2014. 04. 03.
Visszavárják Isztambulba a Filharmonikusokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtök este érkeznek vissza Budapestre a Nemzeti Filharmonikusok Isztambulból, ahol Kocsis Zoltán vezényletével április 1-jén és 2-án az egyik legrangosabb török koncertteremben, az Is Sanat Istanbul Hall-ban adtak nagy sikerű hangversenyt. Az együttest jövőre visszavárják Isztambulba.

prae.hu

A teltházas első hangversenyen Beethoven Hegedűversenye hangzott el Baiba Skride lett hegedűművész szólójával, akivel az együttes az elmúlt évben a holland-német-osztrák turnén már játszott együtt, valamint Dvorák IX., Új világ szimfóniája. A következő napon Mozart G-dúr zongoraversenyét, Csajkovszkij Manfréd szimfóniáját, valamint Haydn Az este címet viselő szimfóniáját adták elő nagy sikerrel.

Kovács Géza főigazgató az MTI-hez csütörtökön eljuttatott hangüzenetében elmondta: találkozott a törökországi zenei élet meghatározó személyiségeivel, akik nyitottak a további együttműködésre. Megállapodtak abban, hogy a jövő évben, amely bizonyos tekintetben Bartók-évnek tekinthető a zeneszerző halálának 70. évfordulója miatt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar két hangversenyre visszatér Isztambulba.

A koncertek gerincét elsősorban Bartók művei képezik, valamint válogatnak majd a legnevesebb török szerzők szerzeményeiből is. "Bartók Béla Törökországban a legismertebb és legtekintélyesebb nem török zeneszerző, aki a mai napig erős hatást gyakorol a török zeneszerzőkre" - hangsúlyozta a főigazgató.

A Nemzeti Filharmonikusok hazatérésük után néhány nap múlva megkezdik próbájukat az április 10-i hangversenyükre, amelyen Csajkovszkij, Szkrjabin és Mozart egy-egy műve csendül fel Kocsis Zoltán dirigálásával, Kun-Woo Paik zongoraművész, énekes szólisták, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató Antal Mátyás) közreműködésével.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés