bezár
 

zene

2014. 04. 01.
Cliff Moore dupla koncertje Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egymást követő két napon ad koncertet Budapesten Cliff Moore brit gitáros, aki csütörtökön az A38 hajón a bátyja, a legendás Gary Moore tiszteletére szervezett emlékesten lép fel, másnap pedig a Muzikumban zenél.

prae.hu

Két év után tér vissza hazánkba saját zenekarával Cliff Moore, aki már háromszor (2007, 2008, 2011) fellépett a paksi Gastroblues Fesztiválon, 2012-ben pedig a Petőfi Csarnokban játszott egy Gary Moore-emlékkoncerten - közölték a szervezők az MTI-vel.

A 2011-ben elhunyt Gray Moore április 4-én lenne 62 éves, tiszteletére idén immár harmadszor rendeznek koncertet Budapesten. A Gary Moore Emlékest programja április 3-án csütörtökön az A38 hajón a Run For Power - Gary Moore Emlékzenekar műsorával kezdődik, majd Gary öccse, Cliff Moore játszik, végül a német énekes-gitáros, Henrik Freischlader mutatja be új lemezét, a Night Train to Budapest című anyagot a közönségnek. Freischlader 2012-ben és 2013-ban is eljött Magyarországra, hogy legnagyobb zenei példaképe, Gary Moore előtt tisztelegjen.

A kiváló blues-rock gitáros, Cliff Moore ezúttal saját dalaival érkezik, amelyek korábban a Cut, illetve az Afraid of the Dark című szólólemezen jelentek meg, de jó eséllyel bukkannak fel a műfaj régi nagy kedvencei is. A gitározó és éneklő Cliff Moore mellett Richie Blake fog basszusgitározni és vokálozni, Danny Cox dobolni. A Muzikumban vendégként fellép Szebényi Dániel (billentyűs hangszerek), Harrisen Larner-Main (gitár, ének).

Az északír születésű Gary Moore a hatvanas évek vége óta volt aktív alkotó. Szólóéveit megelőzően, illetve részben azokkal párhuzamosan olyan remek hard rock zenekarokban játszott, mint a Skid Row, a Colosseum II és a Thin Lizzy. Utóbbi formációhoz fűződik a Whiskey in the Jar vagy a The Boys Are Back in Town című sláger.

Első önálló albuma az 1973-ban megjelent Grinding Stone volt; a főleg technikai képességei miatt elismert zenész dallamvilágával is maga mellé állította a közönséget és a szakmát. Az 1980-as években az egyik legnagyobb hatású rockgitárosnak számított, majd az 1990-es években visszatért a blues-rockhoz: az 1990-ben megjelent Still Got The Blues, majd két évvel később az After Hours nagy sikert aratott.
Együtt játszott mások mellett John Mayall-lal, B.B. Kinggel, George Harrisonnal, Trilok Gurtuval, Ozzy Osbourne-nal, Andrew Lloyd Webberrel, Paul Rodgers-szel.

Utolsó szólólemezét 2008-ban adta ki Bad For You Baby címmel, abban az évben júniusban fellépett az alsóörsi Harley Davidson fesztiválon, 2009 novemberében pedig a Syma csarnokban koncertezett.

"A bluest szeretem a legjobban játszani" - mondta az utolsó magyarországi fellépése előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatón.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés